Mama

Seks nakon carskog reza

Pitajmamu Seks Nakon Carskog Reza

Preporučljivo je sa seksom pričekati 4 do 6 tjedana nakon carskog reza.  To je okvirno vrijeme u kojem bi se žene nakon carskog reza trebale oporaviti, a šavovi zacijeliti.

Riječ je o operaciji koja zahvaća rez kroz trbušnu stijenku u kojoj se nalaze koža, potkožno masno tkivo, fascije i mišiće, te potrbušnica i stijenka maternice. Iako se carski rezovi izvode gotovo dnevno, to ne umanjuje činjenicu da je riječ o operaciji, pa oporavak treba shvatiti jednako ozbiljno. Rez od porođaja carskim rezom može peckati i svrbiti, dok će vam trbuh i cijelo područje oko trbuha biti vrlo osjetljivo stoga i seksu treba pristupiti osjetljivo.

» Vratite strast nakon poroda

Naime, iako ste se držali propisanih 6. tjedana oporavka i prilikom prvog odnosa rez bi vas mogao peckati ili žariti, a prilikom penetracije čak i boliti područje trbuha. Također, bol možete osjetiti u području zdjelice i međice, jer su fascije trbušne stijenke povezane s fascijama zdjeličnih mišića.

Seks nakon carskog reza: problem poza

Najbolje što možete napraviti za potpunu ugodu prilikom prvog seksa nakon carskog reza jest razgovor. Neki položaji vam možda neće odgovarati, a partneru će možda biti neugodno inicirati razgovor jer se ne osjeća ugodno raditi pritisak na vas odmah nakon poroda. Stoga, razgovorom riješite problem poza, a liječnici savjetuju da je najbolje da žena bude gore, jer tako sama diktira tempo i brzinu, te se može najbolje “smjestiti.”

Seks nakon carskog reza

Koliko god muškarci željeli biti onaj jači spol, njih takvo nešto može uzdrmati. I to je sasvim normalno. Mogu imati poteškoća s preuranjenom ejakulacijom i slabim libidom jer su podsvjesno u strahu od novog poroda ili trudnoće.

» Seks nakon poroda

Jer i za njih je to veliko, neobično i čudesno iskustvo. Razgovarajte o ugodnim i neugodnim stvarima tijekom poroda i babinja, pa ćete sami doći do razgovora o seksu i onome što i jedan i drugi očekujete od tog iskustva. Ne libite se reći da vas boli ili da vam nije ugodno, istaknite sve ono što volite i zapamtite možda prvi put neće ići, ali seks je kao vožnja biciklom, ne može se zaboraviti.

I pritom budite posve iskreni. Često nam je neugodno pričati otvoreno o seksu, čak i s ljudima s kojima smo inače fizički intimni.

Savjet za superpoložaj za seks nakon carskog reza

To je položaj pri kojem vi imate kontrolu, diktirate tempo, kut i dubinu penetracije. Radi se o položaju gdje ste vi gore. Neki pokreti možda će vas boljeti i mjesecima nakon carskog reza, pa se ne ustručavajte reći partneru ono što vam odgovara i ono što vam trenutno i nije baš najbolje.

Slobodno istražujte, uživajte – i zabavite se!

 

Foto: freepik.com