Mama

Kontracepcija – kako se paziti nakon poroda

kontracepcija

Kad žena rodi, ono što joj, najčešće, prvo vrijeme nakon poroda nije na pameti je – seks.

Ma koliko voljeli svoga partnera, ona će zona neko vrijeme ostati netaknuta i sasvim je prirodno da se tako osjećate. No, doći će i vrijeme kad ćete poželjeti bliskost, ali ne i ponovnu skoru trudnoću. E, tada je važno znati kako se zaštititi i koja je za vas najbolja kontracepcija.

Nakon poroda, većini žena spolni odnosi i planiranje korištenja kontracepcije nisu prioritet. Kad govorimo o kontracepciji nakon poroda, možemo se ograničiti na prvih 12 mjeseci. Upravo se toliko, otprilike, ženino tijelo oporavlja od prethodne trudnoće, i upravo je to minimalna razlika koju je preporučljivo napraviti između trudnoća.

Postoje hormonske, barijerne i prirodne metode kontracepcije. Koju ćete vrstu odabrati, ponajviše ovisi o tome dojite li ili ne, koliko je vremena prošlo od poroda te imate li koju bolest.

Nevezano uz trudnoću, preporučuje se s odnosima pričekati nekoliko tjedana – barem dok prestane krvarenje, da ne bi došlo do upale. Vrat maternice u tom se razdoblju polako zatvara, a do tada je olakšan put prijenosa infekcije u maternicu i prema trbušnoj šupljini.

Štiti li dojenje od trudnoće?

U pravilu da, ali to je nešto u što se ne treba pouzdati. Trenutak kada će dojilja dobiti prvu mjesečnicu nakon poroda doista je individualan. Neke ju žene dobiju već nakon dva mjeseca, a neke ne krvare i do godinu i pol, bez obzira na to što doje istim intenzitetom.

Žene koje su dobile trombozu u trudnoći ne smiju koristiti nikakvu kontracepciju na hormonskoj bazi, pa bi trebale razmisliti o ugradnji spirale. Također, ako se u trudnoći razvio visok tlak, šećer ili bilo koja druga bolest, treba čekati da se tlak, šećer i dugi parametri normaliziraju.

Sve u svemu, može se dogoditi da ono što ste koristili prije trudnoće, sada više ne smijete koristiti.

Unutar 4-6 tjedana u pravilu se ne preporučuje početi koristiti hormonsku kontracepciju ili spiralu – toliko traje razdoblje babinja i smanjivanje maternice na veličinu prije trudnoće. Dodatno, i nakon trudnoće traje još neko vrijeme pojačane sklonosti trombozi, koju dodatno može pojačati kontracepcija.

Ako dojite, nije preporučljivo koristiti kontracepcijske pilule jer se njihovi metaboliti izlučuju u majčino mlijeko. Iznimka je tzv. minipill – pilule sastavljene samo od gestagena, a mogu biti i u obliku tzv. implantata, koji su depo preparati, a traju i do tri godine.

Umetanje spirale je moguće, ali tek nakon šest tjedana od poroda. No, to ujedno znači da ne treba čekati prvo krvarenje.

Prirodne metode kontracepcije

Što se tiče prirodnih metoda kontracepcije, praćenja ciklusa nema dok ne dobijete prvu mjesečnicu, a i prvih nekoliko krvarenja ne mora biti pravilno. Dakle, u tom slučaju preostaje vam koristiti kondome i/ili prekinuti snošaj. Dijafragma je dobra metoda, u kombinaciji sa spermicidom, ali u posljednje vrijeme sve je manje popularna.

Ako se ipak dogodi da imate nezaštićen odnos koji može rezultirati trudnoćom, postoji takozvana hitna kontracepcija, koja sadrži hormon levonorgestrel, koji se u dojilja može primijeniti. Ako uzmete lijek ulipristal acetat, nekoliko dana treba izdajati mlijeko, a dijete ne dojiti. U svakom slučaju, lijek treba uzeti što prije nakon nezaštićenog odnosa.

Tekst: Matilda Mladinić, dr.med.
spec. ginekologije i porodništva
Foto: Freepik