Trudnoća i porođaj

Trudnički simptomi koje ne smijete zanemariti

trudnički simptomi

Svaka buduća mama očekuje umor i mučnine, no uz tijelo koje se toliko mijenja ponekad je teško razlučiti je li ono što osjećate normalno ili biste trebali otići na pregled.

Koji su to trudnički simptomi zbog kojih biste se trebali zabrinuti i odmah posjetiti liječnika!?

Nazovite liječnika i u slučaju da se jednostavno ne osjećate dobro. U trudnoći i tijekom rađanja morate vjerovati svojim procjenama kada je riječ o vašem tijelu, stoga neka vam ne bude neugodno dogovoriti pregled. Liječnici očekuju takve pozive od trudnica i mogu vam brzo pomoći ili vas jednostavno smiriti.

UČESTALO MOKRENJE

KADA SE ZABRINUTI?
Učestalo mokrenje, kao i osjećaj žeđi, uobičajen je simptom normalne trudnoće i ne biste se trebali brinuti ako stanje nije preteško. No ti simptomi mogu također upozoravati na trudnički dijabetes, posebice ako se čini da beba postaje prevelika.
ŠTO UČINITI?
Na redovitim pregledima liječnik će provjeriti razinu šećera u vašoj mokraći, no ako postoji sumnja na trudnički dijabetes, ponovit će test ili napraviti test tolerancije na glukozu (OGTT). Trudnički dijabetes ponekad je moguće držati pod kontrolom pravilnom prehranom, a nakon rađanja trebao bi se povući.
ODMAH DJELUJTE
Ako pripadate u kategoriju visokog rizika – ako je u vašoj obitelji bilo slučajeva trudničkog dijabetesa, ako ste već rodili veliku bebu ili imate višak kilograma.

NESANICA I GRČEVI U NOGAMA

KADA SE ZABRINUTI?
Uobičajeno je imati teškoća sa spavanjem, no ako to prate glavobolje, umor ili nedostatak koncentracije, to može biti pokazatelj nedostatka magnezija. Ako primijetite takve simptome, shvatite ih ozbiljno i učinite nešto da potpomognete metabolizam minerala u organizmu..
ŠTO UČINITI?
Redovito uzimanje magnezija smanjit će te simptome ili potpuno riješiti.
ODMAH DJELUJTE
Ako se grčenje u nogama ponavlja svake noći. Nedostatak magnezija može biti uzrok prijevremenog porođaja, pa čak i gubitka ploda.

povraćanje

POVRAĆANJE

KADA SE ZABRINUTI?
Ako ne možete zadržati hranu i piće te ako i nakon 14. tjedna trudnoće nastavite povraćati više od tri puta dnevno, možda nije riječ samo o uobičajenim jutarnjim mučninama, pogotovo ako primijetite da gubite na težini.
ŠTO UČINITI?
Liječnik vam može propisati lijekove protiv mučnine ili vas, u težim slučajevima, uputiti u bolnicu. Dobra je vijest da se takav težak oblik jutarnjih mučnina obično povuče oko petog mjeseca trudnoće.
ODMAH DJELUJTE
Ako zbog teškog povraćanja dehidrirate.

KRVARENJE

KADA SE ZABRINUTI?
Vaginalno krvarenje ne biste smjeli zanemarivati ni u kojem razdoblju trudnoće. Možda je riječ o samo nekoliko kapljica krvi u ranoj trudnoći, što nije opasno, no uvijek će zabrinuti buduću mamu. Drugi uobičajeni uzročnik upornijeg krvarenja jest spuštena posteljica.
ŠTO UČINITI?
Ako krvarite, uvijek nazovite liječnika kako bi provjerio je li sve u redu. U slučaju da imate spuštenu posteljicu, uputit će vas na snimanje kojim se provjerava njezin položaj. Može se dogoditi da posteljica zatvara grlić maternice te priječi bebin silazak u porođajni kanal. U tom ćete slučaju možda morati roditi carskim rezom.
ODMAH DJELUJTE
Ako je krvarenje jako ili osjećate oštar bol u trbuhu. Nazovite hitnu pomoć jer ste možda u opasnosti od pobačaja ili odvajanja posteljice. Ako se krv razlikuje od one kod mjesečnice i osjećate bol na jednoj strani trbuha, možda je riječ o izvanmaterničnoj trudnoći – stanju koje ponekad može ugroziti život.

križobolja, bolna leđa, trudnoća

OTICANJE STOPALA, RUKU ILI GLEŽNJEVA

KADA SE ZABRINUTI?
Zadržavanje vode uobičajeno je tijekom trudnoće, no oticanje može također biti pokazatelj preeklampsije, ozbiljne trudničke bolesti povezane s visokim krvnim tlakom.
ŠTO UČINITI?
Visok krvni tlak i bjelančevine u mokraći upozoravaju na preeklampsiju i stoga ih se kontrolira na redovitim pregledima. Možda ćete dobiti lijekove za snižavanje krvnog tlaka ili ćete morati mirovati kako se stanje ne bi pogoršalo. Teško je predvidjeti tko će oboljeti od preeklamspije, no u većoj ste opasnosti ako imate više od 40 godina, ako vam je to prva trudnoća, ako nosite više od jedne bebe te ako ste i prije patili od visokog krvnog tlaka.
ODMAH DJELUJTE
Ako imate bolove u gornjem dijelu trbuha i jaku glavobolju. To može upozoravati na razvoj eklampsije, a u tom će slučaju bebu morati poroditi što je moguće prije kako ne bi došla u opasnost.

NEPODNOŠLJIV SVRBEŽ

KADA SE ZABRINUTI?
Tijekom trudnoće vaša je koža jako rastegnuta, pogotovo ona na trbuhu, a to može uzrokovati svrbež. No ponekad on može biti pokazatelj ozbiljnijeg problema. Ako vas jako svrbe stopala i dlanovi, napomenite to liječniku, jer bi to mogao biti simptom trudničke kolestaze.
ŠTO UČINITI?
Kolestaza nastaje kada trudnički hormoni zasmetaju radu probavnog sustava pa tekućina iz žuči ulazi u krvotok, što uzrokuje svrbež. Kolestaza je opasna za bebu, stoga ćete biti pod budnim liječničkim nadzorom. Ako se beba nađe u opasnosti, potaknut će se raniji porođaj od 35. tjedna.
ODMAH DJELUJTE
Ako se općenito ne osjećate dobro. Mučnina, nesanica i gubitak teka također su simptomi trudničke kolestaze.

Foto: Pixabay, Freepik