Trudnoća i porođaj

Eklampsija je najteži oblik trudničke komplikacije

eklampsija-pitajmamu

Svaka komplikacija u trudnoći čini nam se uglavnom opasnijom i strašnijom nego što stvarno stanje pokazuje. No, eklampsija je stanje koje svi moraju shvatiti ozbiljno i odmah rješavati!

Eklampsija je stanje koje se najčešće javlja pri kraju trudnoće ili čak tijekom porođaja i predstavlja, usudit ćemo se reći, najteži oblik trudničke komplikacije. Učestalije se razvija kod prvorotkinja i obično se nadovezuje na preeklampsiju.

Što ju uzrokuje?

Pokazatelji ovog opasnog stanja su najčešće otoci (edemi), bjelančevine u mokraći (proteinurija) i povišen krvni tlak (hipertenzija). Eklampsija je praćena i gubitkom svijesti, a zatim i pojavom toničnih i kloničnih grčeva (trzajevi i ukočenost).

Pravi uzrok eklampsije do danas nije otkriven, ali je poznato da se češće javlja kod višeplodne trudnoće, u žena s razvijenom šećernom bolesti i s prekomjernom tjelesnom težinom.

Koji su simptomi?

Simptomi koji prethode eklampsiji a na koje se žene i najčešće žale su glavobolja, treperenje i svjetlucanje pred očima te zujanje u ušima. Opće stanje trudnice je loše. Kod trudnice se može ustanoviti i slabije izlučivanje mokraće (oligurija), koja može ići do potpunog prestanka izlučivanja urina (anurija).

Kod ovog stanja veoma je izražena prisutnost bjelančevina u mokraći (proteinurija). Trudnica je otečena u licu, nogama i donjim dijelovima tijela. Ima izrazito podbuhli izgled, a vrijednosti krvnog tlaka veoma su visoke.

Važnost otkrivanja

Pravovremeno prepoznavanje navedenih simptoma i žurna liječnička intervencija mogu zaustaviti daljnje napredovanje simptoma i neželjeni ishod. Stoga, ako prepoznate bilo kakav simptom preeklampsije, svakako se odmah javite svom liječniku, jer se radi o izrazito opasnom stanju.

Pravovremeno dijagnosticiranje preeklampsije sprječava razvoj eklampsije, pa to govori dovoljno o tome koliko je važno na vrijeme otići liječniku.