Trudnoća i porođaj

OGTT – što je i kako se pripremiti

ogtt test

OGTT ili oralni glukoza tolerans test je ispitivanje oralne podnošljivosti glukoze i služi za otkrivanje poremećaja u metabolizmu glukoze.

Najčešće se radi između 24. i 28. tjedna trudnoće kako bi se utvrdilo postoje li poremećaji u metabolizmu glukoze koji bi mogli upućivati na gestacijski dijabetes.

OGTT uspoređuje tri razine vrijednosti razine šećera u krvi – natašte, sat vremena nakon konzumacije točno određene količine glukoze i dva sata nakon konzumacije.

Kako se radi test?

OGT test radi se u laboratorijima, te se na testiranje dolazi natašte kako bi vam izvadili krv te izmjerili razinu šećera u krvi natašte. Nakon toga dobit ćete doziranu glukozu razmućenu u vodi.
Imajte na umu da je to jako slatka tekućina, pa ju je potrebno piti polako i u malim gutljajima. Trudnice često popiju naglo, pa povraćaju, zbog čega im se odgađa test za taj dan.
Nakon toga se dva sata morate odmarati i ne smijete piti niti jesti. Važno je da se zaista odmarate jer fizička aktivnost utječe na razinu šećera u krvi.

Krv će vam se vaditi sveukupno tri puta, neki laboratoriji mjere vrijednosti dva puta, ali budite spremni na to. Krv se vadi pri dolasku, nakon sat vremena, te nakon dva sata.

Poželjno je da se zadržite u krugu bolnice tijekom dva sata kako bi bili zbrinuti u slučaju vrtoglavice, mučnine ili povraćanja.

ogtt, šečerna bolest, gestacijski dijabetes

Vrijednosti OGTT- a kod zdravih trudnica:
  • natašte: manje od 5,1 mmol/L (92 mg/dL);
  • dva sata nakon konzumiranja tekućine sa 75g glukoze:  8,5 mmol/L (153 mg/dL) ili niže
  • u urinu: negativno
Kako se pripremiti za OGTT pretragu: 
  • tri puna dana prije pretrage nije poželjno prejedanje kao na primjerice slavljima
  • jedan dan prije testa izbjegavajte jače fizičke aktivnosti
  • 8 do 12 sati prije testa treba biti natašte
  • 8 do 12 sati prije testa možete piti vodu, ali u malim količinama
  • 8 sati prije testa bi trebalo izbjegavati pušenje
Što je gestacijski dijabetes?

Gestacijski dijabetes je tip šećerne bolesti koja nastaje ili se pak prvi put javlja u trudnoći. Do gestacijskog dijabetesa dolazi zbog promijenjenog metabolizma ugljikohidrata trudnica.
Naime, uslijed stvaranja i izlućivanja velikih količina postojećih hormona poput estradiola, dolazi i do stvaranja novih hormona posteljice kojih inače nema u ženinom organizmu.

Zajedničko svojstvo svih tih hormona jest da imaju djelovanje suprotno inzulinu (pretvaranje glukoze u energiju za tijelo). Stoga tijekom trudnoće gušteraća treba stvarati inzulin u većim količinama, pa ako dođe do pada inzulina povećat će se razina šećera u krvi, te će se ovisno o vrijednosti šećera u krvi dijagnosticirati gestacijski dijabetes.

Kod dijagnoze gestacijskog dijabetesa trudnica će tijekom trudnoće nekoliko puta morati odlaziti na kontrole specifične za gestacijski dijabetes. Liječnik će vrlo vjerojatno propisati dijetu, te će trudnica prije poroda biti hospitalizirana kako bi pratili i majku i dijete. Specifično za gestacijski dijabetes je veća porođajna težina bebe, te teži porod.

Foto: Pexels