Trudnoća i porođaj

Krvarenje u trudnoći – što ako se to dogodi vama?

krvarenje u trudnoći

Krvarenje u trudnoći u prvom tromjesečju obično se pripisuje hormonalnim promjenama.

Uobičajena su blaga krvarenja u vrijeme kada bi trebala doći mjesečnica i kada se jajašce ugrađuje u tkivo maternice. Također, mnoge žene krvare oko 10. do 12. tjedna, kada se posteljica usađuje u maternicu.

Kasnija su krvarenja često povezana s posteljicom – bilo stoga što leži nisko u maternici pa djelomično ili potpuno prekriva grlić maternice (spuštena posteljica), bilo da leži na ožiljku od prethodnog carskog reza, ili pak zato što je došlo do djelomičnog ili potpunog odvajanja od zida maternice. Takva su krvarenja često obilna i mogu ugroziti i vaš i bebin život, no to ne znači da je uvijek riječ o najgoremu. Posteljica je velik organ i ako se od maternice odvoji samo jedan njezin dio, s bebom još uvijek može biti sve u redu.

Erozija grlića maternice

Također, može vam se dogoditi da krvarite iz grlića maternice zbog pojačanog dotoka krvi koji to područje čini preosjetljivim. To se naziva erozijom grlića maternice i obično se događa nakon seksa.

Ponekad krvarenje u trudnoći nije uopće povezano s bebom i reproduktivnim organima. Primjerice, hemoroidi mogu krvariti i navesti vas na pomisao da krvarite iz vagine; također, krv se može pojaviti u mokraći ako imate infekciju mokraćnih puteva.

Što biste trebali učiniti?

Nikada nemojte zanemarivati krvarenje u trudnoći, no koliko je hitan odlazak liječniku, ovisi o simptomima. Ako primijetite krv, postavite si sljedeća pitanja:

•    Koliko krvi gubim?
•    Koje je boje?
•    Osjećam li bol?

Ako iscuri samo nekoliko kapljica i ne osjećate nikakve bolove, vjerojatno je sve u redu, no napomenite to liječniku na sljedećem pregledu. To se posebice odnosi na smećkastu krv, koja je obično zaostatak blagog krvarenja u ranijoj trudnoći ili čak zadnje mjesečnice. Ali, ako je krvarenje crveno i obilno te popraćeno bolovima, odmah posjetite liječnika.

Kada se dogodi najgore

Premda većina žena koje u trudnoći krvare rodi zdravu bebu, svaka će četvrta trudnoća nažalost ipak završiti pobačajem, a opasnost je najveća prije 12. tjedna. To je vrlo često i većina žena u životu ima barem jedan pobačaj.

Vjerojatno vas neće slati na posebne pretrage ako ne pobacite tri puta zaredom. No to je traumatsko iskustvo koje ne smijete gurnuti pod tepih očekujući da će život krenuti dalje kao da se ništa nije dogodilo. Dajte si vremena za žalovanje i tješite se činjenicom da je gotovo 100% sigurno da ćete sljedeći put imati zdravu i uspješnu trudnoću.

Foto: Freepik