Zdravlje i prehrana

Jeste li umorni od jutarnjeg manjka energije?

Želite li zdravije buđenje i sretniji početak dana, evo nekoliko ideja koje bi vam mogle pomoći da upotpunite jutarnju rutinu i započnete dan ispunjeniji i sretniji. Ne brinite se, ne morate se probuditi u pet ujutro.
Štoviše, ništa se posebno neće promijeniti.

1. Popijte čašu vode

Čim otvorite oči, popijte čašu vode. Osim što ćete napojiti organizam nakon višesatnog sna, pokrenut ćete i ubrzati metabolizam. Trbuh će vam biti zahvalan, a koža sjajnija i ljepša.

2. Ne gledajte na mobitel

Istina je! Iako možda zvuči teško, odmaknite se od svojeg telefona u rano jutro. Nemojte „skrolati“, nemojte provjeravati elektroničku poštu, poruke, društvene mreže… Izdržite jedan sat bez mobitela, i onda ga primite u ruke. Što ćete postići? Bit ćete sretniji i fokusiraniji tijekom cijeloga dana.

3. Budite zahvalni

Započeti dan s grčem u želucu grozna je stvar. Pokušajte svakoga jutra pronaći nešto zbog čega ćete biti zahvalni. Recite si to na glas ili samo mislite na ono zbog čega zahvaljujete sebi, obitelji, životu, Bogu. Vježbanjem zahvalnosti u život ćete unijeti više optimizma, a svoje ćete brige držati na „udaljenosti“.

4. Dišite

Jutro je mirno i spokojno doba dana, zato ujutro uzmite trenutak i posvetite se sebi – i disanju. Ispunite pluća svježim, jutarnjim zrakom, oslušnite pjev ptica i osjetite jutarnji mir. Osjećat ćete se živo i živahno!

5. Pokrenite se

Teško je ujutro pronaći imalo energije i vremena za tjelovježbu, no nađete li koju minuticu da se protegnete, zaplešete (možete i s djetetom), pokrenut ćete srce – pumpu za krv, snagu i energiju – i potaknuti lučenje hormona endorfina, koji će vas motivirati tijekom cijeloga dana.

6. Doručkujte!

Puno nas preskače doručak misleći da i nije baš važan, pa se umjesto na zdravi zalogaj odluči za šalicu kave. No samo nekoliko zdravih zalogaja ujutro pokrenut će metabolizam i držati vas sretnima i budnima tijekom cijeloga dana. Osjećat ćete se bolje i nećete posezati za šećerima barem do 10 sati.

7. Afirmirajte se

Pogledate li se u zrcalu dok se umivate ujutro? Jako je lako pogledati se i vidjeti sve nepravilnosti na svom licu, no nimalo lako pohvaliti vlastiti izgled. A upravo to trebate učiniti. Kako? Promatrajte se, i umjesto da si govorite kako izgledate umorno i staro, pohvalite svoje lice. Primjerice, recite si da se osjećate divno kad očistite lice i namažete ga kremom, osjetite zadovoljstvo kad na lice nanesete malo šminke, kad radite nešto lijepo, korisno i dobro za sebe i svoje tijelo. Ono je jedino koje imate, u njemu ćete boraviti do kraja… Zašto ga onda ne pohvalite? Zašto ga samo kritizirate?