Trudnoća i porođaj

Epiziotomija – sve što trebate znati

pitajmamu-epiziotomija

Epiziotomija ili urez međice je kirurški zahvat kojim se reže međica – koža između vagine i rektuma, pri porodu.

Epiziotomija se radi neposredno prije izlaska bebine glavice iz vagine, a zašiva se ubrzo nakon poroda u lokalnoj anesteziji. Epiziotomija se izvodi zbog lakšeg prolaska bebine glavice kroz porođajni kanal i sprječavanje nepravilnog puknuća međice.

Epiziotomija je najčešće izveden kirurški zahvat pri porodu odmah iza podvezivanja pupčane vrpce. U prošlosti epiziotomija se smatrala nužnom i učestalom, dok se u današnje vrijeme nastoji smanjiti broj zahvata.

Naime, zahvat se uglavnom provodi kako bi se smanjilo trajanje izgona djeteta odnosno da beba ne bi pala u distres, te često kod prvorotkinja.

Kada se izvodi epiziotomija?

U prošlosti se rez međice uglavnom radio kako bi se skratio porod, te kako majku ne bi bolio odnosno pekao izgon djeteta. Također, radio se i kako bi se spriječilo intrakranijalno krvarenje, no taj postupak je danas opovrgnut.

Također, žene se rezalo i ako je u bila u pitanju velika beba, te prethodni porodi u kojima je međica bila rezana.

Danas je situacija pak drugačija, porodničar će procijeniti potrebu za rezanjem međice u slučaju da:

 • je potrebno vrlo brzo dovršiti porod
 • se pojavi potreba za vakuum ekstrakcijom ili vađenjem djeteta forcepsom
 • dođe do zastoja poroda djeteta zbog zaglavljenog ramena u porođajnom kanalu
Kako se izvodi epiziotomija?

Postoje dva načina izvođenja epiziotomije:

 • medijalni – rez koji ide po središnjoj liniji od vaginalnog prema analnom otvoru
 • mediolateralni – rez koji ne prati središnju liniju već ide prema lijevoj ili desnoj strani analnog otvora

Medijalni rez se ne koristi toliko često već se izvodi mediolateralni kako bi se izbjegla ozljeda analnog sfinktera.

Nakon poroda majka će dobiti bebu na sebe, a liječnik će pod lokalnom anestezijom zašiti rez.

Njega nakon epiziotomije

Epiziotomija je zahvat kojim se reže međica, a nakon poroda se taj rez šiva. Dakako, imat ćete ranu – koja, nažalost boli. Evo kako si možete olakšati:

 • Odmah nakon poroda neki odjeli babinjača majkama će dati bočicu s fiziološkom otopinom kojom će natopiti uložak koji stavljaju neposredno na kožu. Neki odjeli to nemaju, ali to ne znači da to ne možete učiniti sami.
 • Prvi susret sa šavom nakon poroda će biti osjećaj peckanja i žarenja tijekom mokrenja. To može potrajati neko vrijeme, a od pomoći će vam biti boca fiziološke otopine sa štrcaljkom. Tijekom mokrenja polijevajte fiziološkom otopinom ranu kako bi ublažili peckanje.
 • Na odjelu babinjača možete zamoliti i neki lijek protiv bolova, prvi izbor za dojilje je ibuprofen, kako vas rana ne bi boljela prilikom dojenja.
 • Ako vas jako boli rana, možete si na kratko vrijeme na ranu, do 20 minuta, staviti led zamotan u čistu krpu.
 • Obavezno pazite na higijenu rane, a to znači da ispiranje mlakom vodom, ali ne tušem jer peče. Mlaka voda u ruku, te nasloniti na ranu, a nakon toga možete i isprati fiziološkom otopinom.

U svakom slučaju i za vas i za bebu, fiziološka otopina je najbolji prijatelj!

pitajmamu-epiziotomija

Ostale komplikacije

Neke bolnice inzistiraju da majka obavi prvu stolicu do otpusta iz bolnice, a neke ne. Svakako, prva stolica majkama sa ranom od epiziotomije zna biti prava drama!

U ekstremnim slučajevima šavovi mogu puknuti, ali razlog vrlo vjerojatno neće biti zbog stolice. No, postoji nekoliko radnji koje možete poduzeti kako bi si olakšali prvu stolicu nakon poroda:

 • pijte puno vode jer ona omekšava stolicu
 • jedite lako probavljivu hranu, a ne hranu koja otvara – dakle, lagana hrana podrazumijeva variva, juhe, kuhano povrće i voće. Hrana koja otvara su mekinje, zob i sl., a vi ne želite eksploziju već kontroliranu erupciju
 • pripremite se na neuspjeh – to znači da ćete prvi puta sjesti na WC i odustati od straha
 • vazelinski čepići mogu biti vaši prijatelji i sigurni su za upotrebu za dojilje

Posebno obratite na higijenu nakon obavljanja velike nužde. U većini slučajeva bit će potrebno oprati se, odnosno, pobrisati ranu od epiziotomije, kako se ne bi inficirala.

Postoji i mogućnost inficiranja reza kao i stvaranje fistule odnosno upale tkiva. Stoga je jako važno mirovati nakon poroda, odnosno smanjiti nepotrebne kretnje, ne dizati teške stvari, koristiti jastučiće prilikom sjedenja i voditi računa o higijeni šava.

Kako izbjeći epiziotomiju?

Epiziotomija je rijetko kada vrlo potreban zahvat, a uglavnom se radi kako bi se skratilo vrijeme poroda i kako bi se kontrolira moguća ruptura međice. Ono što vi možete napraviti jest – masaža.

Dakle, kroz cijelo trajanje trudnoće svako toliko, a pred kraj trudnoće – svakodnevno, masirajte međicu. Nauljite tri prsta te kružnim pokretima masirajte kožu međice kako bi omekšala i spremila se na širenje.

Foto: Freepik