Trudnoća i porođaj

Promjene u trudnoći: šest stvari koje neće više biti iste

promjene u trudnoći

Trudnoća je uzbudljivo vrijeme velikih životnih i tjelesnih promjena.

Promjene u trudnoći ostavljaju trag na tijelu, a mijenja se sve od kose i noktiju, do kože i lica. A ovo je šest najčešćih:

 1. NOGE

Promjene u trudnoći jako će se odraziti na nogama i stopalima. U ovom će vam se razdoblju udebljati noge, ali i stražnjica. Nažalost, tijelo neće moći poslušati vaše želje i debljati se samo u području trbuha, jer na bokovima i stražnjici mora nakupljati potrebne zalihe masnoća.

2. RUKE

Moguće je naticanje ruku, pa skinite na vrijeme nakit.

3. LICE

Postoji šansa da će vam se promijeniti i konture lica, a može se dogoditi da vam, privremeno, natekne i nos.  Ali ako primijetite naglo naticanje gornjeg dijela tijela ili lica, hitno se javite liječniku.

4. KOŽA

U ovom su razdoblju moguće i neke promjene na koži. Može se raditi o bubuljicama, crvenilu ili pigmentacijskim pjegama. Drugi problem su strije. Njih nikako nećete moći spriječiti ako ste im skloni. Ipak, mnoge trudnice uopće ih ne dobiju. Sve je stvar genetike i kvalitete kože. U svakom slučaju, preventivno koristite kreme koje ublažavaju nastanak strija i povećavaju elastičnost kože.

5. KOSA

U drugom i trećem tromjesječju imat ćete bujniju i zdraviju kosu. Zbog djelovanja hormona, ona neće opadati tako brzo. Kad je riječ o bojenju kose u trudnoći, mišljenja su oprečna. Nitko vam neće preporučiti da bojite kosu, ali ima i onih koji tvrde da vam to neće štetiti.

Ako ste zabrinuti, nemojte se bojiti, ali ako ga nikako ne možete izbjeći, koristite prirodne boje bez amonijaka i bez peroksida. Što se tiče frizure, nemojte se naglo šišati jer vam frizura koji izaberete kasnije možda neće pristajati zbog toga što lice u trudnoći mijenja svoj oblik.

6. NOKTI

Nokti će vam rasti brže, ali mogu biti lomljivi i suhi. Također, izbjegavajte ih lakirati. Osim što vam od mirisa može biti mučno, neki tvrde da koristiti aceton u trudnoći baš i nije dobro.

Foto: Freepik