Trudnoća i porođaj

Strije u trudnoći – uzrok i 5 načina za prevenciju

Strije u trudnoći

Strije dobivaju svi – i stari i mladi, ali najčešće se vežu uz trudnice.

Što su strije, kako i zašto nastaju?

Strije su linearne atrofije kože, koje nastaju pucanjem kože zbog nedostatka kolagena. Strije se mogu opisati kao ljubičaste ili crvene trake koje izlaze na mjestima gdje je puknulo potkožno tkivo.
Zbog povećanog rasta, primjerice trbuha, kojem koža ne može pratiti tempo, ali i zadržavanja tekućine, tijekom trudnoće dolazi do pucanja kože, te nastaju strije. Na mjestu gdje je puknulo potkožno tkivo prvo nastaje ožiljak koji je crven ili ljubičast, a nakon određenog vremena postaje sedefasta traka.

Strije najčešće nastaju između četvrtog i šestog mjeseca trudnoće, a pucanje može potrajati čak i do poroda. Može se dogoditi da vas koža trbuha posebno jako svrbi, što vam zapravo koža signalizira da joj nedostaje vode, odnosno neke vrste hidratacije.

Kod trudnica najčešće nastaju na trbuhu jer je koža na tom mjestu najnapetija, te na bedrima, stražnjici, potkoljenicama i na grudima.

Kako spriječiti nastanak strija u trudnoći

Obzirom na to da je koža naš najveći organ treba joj posvetiti puno pažnje, a osobito tijekom trudnoće. Evo nekoliko savjeta kako spriječiti nastanak strija tijekom trudnoće:

  1. Svako jutro i večer namažite tijelo, a posebice trbuh, kokosovim ili bademovim uljem
  2. Pijte sok od mrkve jer je bogat vitaminom A koji potiče zacijeljivanje rana i ožiljaka
  3. Konzumirajte hranu bogatu vitaminom C jer on hrani i njeguje kožu
  4. Ako primijetite striju, namažite je aloe verom jer ona pomaže pri zacijeljivanju rana
  5. Vježbajte vašu kožu tako što ćete nanijeti ulje i na određenim mjestima kožu prstima zategnite prema dolje, držite nekoliko sekundi i pustite. Tako vježbate elatičnost kože.

I zapamtite: strije nisu bolest i ne biste ih se trebali sramiti. Pokušajte tijekom trudnoće spriječiti njihov nastanak, a ukoliko se ipak pojave, prihvatite ih i zovite ih porođajnim ožiljcima.

Foto: M&B