Trudnoća i porođaj

Koža u trudnoći – kako se mijenja i zašto

koža u trudnoći, trudnoća, strije, trudnica

Koža u trudnoći se pod utjecajem hormona mijenja.

Najviše promjena na koži trudnica će doživjeti na licu, trbuhu, grudima i bedrima. Određene sklonosti mogu se pojačati, a neke smanjiti. Neke žene koje su prije trudnoće patile zbog akni na licu, tijekom trudnoće su im se povukle, dok su se nekima razbuktale. Pravilo je da pravila nema.

Koža u trudnoći – što se točno događa?

Tijekom trudnoće dolazi do brojnih promjena na koži, a za većinu zbivanja krivi su hormoni koji uzrokuju promjene krvožilnog sustava. Tako će tijekom trudnoće doći do:

  • promjena pigmentacije
  • pojave izraslina i madeža na koži
  • vaskularne promjene koje se očituju na koži
  • pojačane dlakavosti (hirutizma)
  • strije
Hiperpigmentacija

Kod većine trudnica najznačajniji simtpom trudnoće je hiperpigmentacija odnosno pojačanje smeđeg pigmenta na koži. Hiperpigmentacija će se posebice očitovati na bradavicama, spolovilu i trbuhu pri pojavi linee negre. 

U trudnoći se pojavljuje i lokalizirana hiperpigmentacija oko usta, melazma,  koja se naziva trudnička maska. Radi se o pojačanom smeđem pigmentu koji se javlja oko usta. Melazma će se pojačavati pri jačem suncu, a postupno će nestati nakon poroda.

Pojačana dlakavost

Hirutizam ili pojačana dlakavost jedna je od neugodnijih promjena koje će trudnice primjetiti na svojoj koži. Najviše će se primjetiti na licu, rukama, nogama i leđima jer tijekom trudnoće veći broj dlaka ulazi u aktivnu fazu rasta, anagenu fazu. Nakon poroda dlake će preći u fazu padanja. Tijekom trudnoće žene će primjetiti da im je kosa posebno jaka i da brže raste, ali nažalost veći broj dlaka kose će ispasti šest tjedana nakon porođaja, te će se u narednom razdoblju obnoviti.

Strije

Strije su jedna nepoželjan karakteristika trudnoće jer ostaju na tijelu i nakon poroda. Strije će se najprije uočiti na bedrima, grudima, a potom na trbuhu gdje će se početi stvarati nakon šestom mjeseca trudnoće kada trbuh počne naočigled rast.

Strije su linearne, atrofične i ružičaste raspukline kože. Do strija dolazi kada zbog nedostatka hidratacije kože puca gornji sloj kože ili epidermis. Strije mogu biti površinske, koje se slabije vide i s vremenom će posvjetliti, te dubinske koje su crvene, te će tijekom godina postati srebrne.

Obiteljska sklonost strijama je jedan od faktora nastanka strija, ali uz hormonalne čimbenike i faktor rastezanja kože.

Neke žene će tijekom trudnoće dobiti svoje “trudničke ožiljke” dok ih druge neće imati uopće.

Vaskularne i madežne promjene

Zbog povećane proizvodnje estrogena nekim će se trudnicama pojaviti proširene kapilare, dok će nekima te iste kapilare popucati – posebice na licu i na bedrima. Nekim trudnicama pojavit će se madeži na koži i to specifični  paučinasti madeži. Većina promjena će nastati do petog mjeseca trudnoće. Neke trudnice primjetit će da im se pojačano javljaju novi madeži.

Foto: Unsplash