Mama

Gubitak kose nakon poroda – zašto se događa i što učiniti?

gubitak kose

Dok uživate sa svojom bebicom, s nostalgijom se prisjećate trudnoće – i te predivne, bujne kose! Muči vas jedno pitanje: zašto gubim kosu nakon poroda?

Glavni krivac za gubitak kose nakon poroda su, očekivano, hormoni. Tijekom trudnoće razina estrogena u vašem tijelu je visoka, zbog čega gubite kosu manje nego inače. Naime, kosu gubimo svakodnevno, samo u manjim, neprimjetnim količinama. Tijekom trudnoće kosa još manje ispada. Kad dodate i učinak povećanog volumena krvi i poboljšane cirkulacije, dobijete još ljepšu i bujniju kosu.

Kad beba stigne, razina estrogena, ali i drugih hormona naglo opadne (estrogen i progesteron vrate se na razinu od prije trudnoće u samo 24 sata). Tada vaša kosa nadoknadi količinu koja ispada tako što ispada još više i još češće. Drugim riječima, nakon poroda ispast će vam u nekoliko mjeseci sva kosa koja je trebala ispasti tijekom 9 mjeseci.
Vaše je pitanje sasvim opravdano: zašto se događa gubitak kose nakon poroda?

Što možete učiniti?
 1. Zaboravite na frizuru!
  I ne, ne mislimo zato što ste doma s bebom i nije vam bitno. Ravnanje ili kovrčanje kose, pa čak i sušenje vrućim zrakom može vašu kosu učiniti tanjom, barem izgledom. Zbog presnažnog četkanja može vam ispadati još i više kose nego bi trebalo.
 2. Jedite zdravo
  U prehranu trebate uključiti raznoliko voće, povrće i zdrave proteine – to je najbolji način da vaše tijelo dobije sve hranjive tvari koje su mu potrebne.
  Za zdraviju kosu preporuča se jesti tamnozeleno lisnato povrće (zbog željeza i vitamina C), batat i mrkve (zbog beta karotena), jaja (zbog vitamina D) i ribu (zbog omega 3 masnih kiselina i magnezija).
 3. Uzimajte vitamine
  Vitamini ne mogu biti zamjena za raznovrsnu prehranu, posebno sad kad ste mama. No, mogu pomoći ako vam prehrana nije uravnotežena. Niti jedan specifičan vitamin vam neće pomoći izravno rastu kose, ali su važni za opće zdravlje.
 4. Koristite šampon za volumen
  Regeneratori ponekad učine vašu kosu još težom, pa ona zbog toga djeluje tanko i beživotno. Šampon za volumen može vam pomoći da kosa djeluje bujnije i sjajnije.
Kad se trebate s nekim posavjetovati?

U većini slučajeva ispadanje kose nakon poroda je normalno i nemate razloga za brigu. No, ako vam i do bebinog prvog rođendana i dalje ispadaju veliki buseni kose, savjetujte se s dermatologom.

Foto: Freepik