Trudnoća i porođaj

Njega stopala u trudnoći nešto je na što ne smijete zaboraviti

njega stopala u trudnoći

U trudnoći je važno i nužno brinuti se za cijelo tijelo i pokloniti mu svoju pažnju, ali stopalima se moramo posebno posvetiti. Njega stopala u trudnoći posebno je važna zbog činjenice da vaša stopala nose svu vašu težinu.

Važno je uvijek brinuti se za svoje tijelo, ali u trudnoći je to posebno važno. Puno toga se u trudnoći mijenja, a vaše tijelo ima važan zadatak i ponaša se u skladu s time. No, vaša će mu pomoć dobro doći! Pored svega što možete napraviti, njega stopala je nešto na što ne smijete zaboraviti. Upravo je na vaši stopalima sva vaša težina – kako ona na koju ste se već navikli, tako i oni trudnički kilogrami.

Koji vas problemi očekuju?

Prvo što vam pada na pamet je, zasigurno, otečenost stopala. Ta otečenost je posljedica povećanog volumena krvi i drugih tekućina u tijelu. Ta tekućina pomoći će omekšati vaše tijelo u pripremi za porod, ali će i doprinijeti jačem oticanju nogu. Isto tako, kako se ligamenti opuštaju u pripremi za porod, tako će se opuštati i ligamenti u stopalima, pa se vaš luk stopala može spustiti, a vaše stopalo porasti za pola ili cijeli broj. Posljedice mogu snositi čak i nokti, koji bi u slučaju da vam nedostaje nekih nutrijenata mogli postati krhki, lomljivi, pa čak i otpasti.

Kako pomoći svojim stopalima?

Osnovne savjete sigurno ste već naučili napamet: pijte dovoljno vode, smanjite unos kofeina i soli, pazite na prehranu, kad god možete podignite noge na povišeno.

No, evo još nekih ideja koje će vam pomoći da vam njega stopala u trudnoći postane zabavna:

Oblozi od – banana

Da, dobro ste pročitali – vaša će stopala obožavati banane! Visoka razina vitamina vratit će vlagu suhoj, ispucanoj koži. Zgnječite dvije banane i njima namažite stopala, te nakon 10 minuta isperite.

Rashladite se

Kad si pripremite kupku za stopala, dodajte u nju šalicu jakog čaja od mente. Menta će vas rashladiti, te smanjiti otekline, a ujedno će pomoći i kod neugodnog mirisa nogu.

Ledeni oblog

Zamrznite bocu vode (tri četvrt punu, u uspravnom položaju), pa bocu valjajte po podu jednom, pa drugom nogom.

Bijelo, a ne žuto

Ako poželite nalakirati nokte i vidite da su žućkasti, uzmite staru četkicu za zube, pa ih namažite pastom za zube. Nakon 10 minuta isperite.

Dezodorans protiv žuljanja

Ako vas cipele nakon cijelog dana počnu žuljati zbog otečenih nogu, može vam pomoći dezodorans u sticku. Namažite tabane i stopala sa strane dezodoransom i tako će vam stopala ostati suha i smanjiti trenje tamo gdje se materijal trlja o vaše stopalo i uzrokuje žuljanje.

Foto: Freepik