Trudnoća i porođaj

Beba se ne miče u trbuhu – kada biste se trebali zabrinuti

beba se ne miče u trbuhu

Jedno je od najvećih uzbuđenja trudnoće micanje bebe u trbuhu. No, jedan od najvećih strahova može se sažeti u rečenicu: beba se ne miče u trbuhu. Saznajte kad biste se trebali zabrinuti zbog toga.

Kad prvi put osjetite micanje bebe u trbuhu, sve vam najednom postaje još stvarnije – pa unutra je stvarno beba! Ti vam pokreti postaju svakodnevica i s veseljem ih očekujete. No, što se dogodi ako dođe do situacije u kojoj pomislite: beba se ne miče u trbuhu! Kad biste se trebali zabrinuti i trebate li neprestano pratiti bebine pokrete?

Prvi pokreti

Prve ćete pokrete bebe u trbuhu osjetiti između 16. i 22. tjedna trudnoće. Od tada pa nadalje uživat ćete u toj posebnoj komunikaciji s bebom koju očekujete. U drugom tromjesečju najviše, a u trećem nešto manje, jer će beba imati puno manje prostora za pomicanje.

No, što kad se nađete u situaciji da pomislite: beba se ne miče u trbuhu?

Razlozi smanjenih pokreta

Razlozi bebina ne micanja u trbuhu mogu biti sasvim benigni. Na primjer, možda beba spava, a vi ste baš sad odlučili posvetiti punu pažnju udarcima i neke prije ste nesvjesno zaboravili.

No, razlozi mogu biti i ozbiljniji.

Možda vaša beba iz nekog razloga ne raste onako kako bi trebala ili se pojavio neki problem s posteljicom ili vašom maternicom. Zna se dogoditi da se bebi omota pupčana vrpca oko vrata, što nije baš bezopasno. Ako posumnjate u to, svakako se javite liječniku ili jednostavno otiđite na 3D ultrazvuk.

Saznajte više o MICANJU BEBE U TRBUHU

Prije nego što vas uhvati panika, svakako pokušajte ustati i prošetati, kako biste potaknuli bebu da se pomakne. Možete to pokušati napraviti i tako što ćete pojesti ili popiti nešto slatko, ali i usmjerite upaljenu baterijsku lampu u trbuh i pokušate razgovarati s bebom. Možete čak i lagano „pogurnuti“ bebu na mjestu gdje je najviše osjetite.             

Imajte na umu

Svaka beba je priča za sebe, baš kao i svaka žena. Nije sve razlog za paniku. Na primjer, možda će se vaša prva beba micati manje – ili više – nego druga. Važno je pratiti uzorke ponašanja bebe. No, ako vam vaš majčinski instinkt kaže da se trebate zabrinuti, svakako posjetite liječnika.

Foto: Freepik