Trudnoća po tjednima

22. tjedan trudnoće – Možete naslutiti bebin raspored

22. tjedan trudnoće, trudnica

Sada već itekako osjetite bebine udarce, pa ste se sigurno već našalili da nosite malog nogometaša ili malu karatašicu.

Istina, kroz 22. tjedan trudnoće ponekad ćete se osjećati kao da beba unutra trenira borilačke vještine. Ali upravo po tim udarcima možete već sada razaznati bebin raspored – kad je aktivnija, a kad mirnija. Kad se rodi, njezin raspored mogao bi nalikovati upravo ovom.

Stručnjaci smatraju da 22. tjedan trudnoće označava granicu između pobačaja i prijevremenog poroda. Smatra se, naime, da fetus star više od 22 tjedna može preživjeti u vanjskom svijetu.

Vaša je beba sada veličine kokosovog oraha.

Beba je sve veća, a vaša se maternica sve više širi. Sada teži oko 500 grama, a duga je oko 28 cm. Vaš trbuh raste, a posljedica toga bi mogle biti i – strije. To vam se sigurno neće svidjeti, ali ne brinite, neće uvijek biti ovako vidljive.

22. tjedan trudnoće, trudnoća
123rf

Vi biste se u ovom razdoblju mogli osjećati vrlo dobro! Sve ono što vas je mučilo tijekom prvog i djelomično drugog tromjesečja sada vas je uglavnom prestalo mučiti. S druge strane, trbuh vam za 22. tjedan trudnoće još nije ogroman i ne osjećate se kao kit. Uživajte dok možete! Treće tromjesečje će vam donijeti nove brige…

Sada bi vas mogle mučiti proširene vene na nogama, a ako ste među tim „sretnicama“, to će se stanje dodatno pogoršati kroz koji tjedan. S ovim problemom možete se boriti tako da podignete noge na povišeno kad god je to moguće.

Zašto ovoga tjedna ne biste:

  • Potražili fotografa koji bi mogao zabilježiti vašu trudnoću u najljepšem razdoblju

 

Foto: Freepik, 123rf