Trudnoća po tjednima

32. tjedan trudnoće – Sve je manje pokreta

32. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Iako ste se taman navikli na bebinu gotovo neprestanu aktivnost, 32. tjedan trudnoće mogao bi označiti početak sve manje bebinih pokreta. Razlog je – manjak prostora za micanje.

Beba će sada većinom spavati, a osnovni pokreti su joj pomicanje glave, te premještanje rukica i nogica. Iako manjak pokreta u ovom razdoblju nije nikakav razlog za zabrinutost, mnoge će se trudnice baš zbog toga kroz 32. tjedan trudnoće obratiti liječniku. I to je sasvim u redu, jer u trudnoći je uvijek sve bolje provjeriti nego riskirati.

Vaša je beba sada veličine ananasa. Skupa s onim lišćem, iako beba još nema baš takvu frizuru.

Nokti na rukama i nogama, te kosa (ili ono paperje koje tako nazivamo) spremni su za pokazivanje svijetu. Koža je napokon potpuno neprozirna. Probavni sustav spreman je za majčino mlijeko koje će okusiti za nekoliko tjedana.

32. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima
123rf
Gubite dah

Vaš volumen krvi kroz trudnoću povećao se za 20 do 50 posto kako bi ispunio vaše i bebine potrebe, a vašu dijafragmu trenutno poprilično pritišće vaš trbuh – to bi zajedno moglo rezultirati gubitkom daha, koji je česta pojava u trudnoći.

32. tjedan trudnoće je početak razdoblja kad bi se vaš trbuh mogao spustiti kao priprema za porođaj. No, to nije pravilo, nekima se trbuh spusti tek kad porod krene.

Zašto u ovom tjednu ne biste:

  • Montirali dječju autosjedalicu u automobil, u slučaju da vas beba iznenadi

Foto: 123rf, Shutterstock