Trudnoća po tjednima

16. tjedan trudnoće – Vaša mala jabučica

16. tjedan trudnoće, trudnica

U ovom bi tjednu vaša beba mogla dosegnuti otprilike petinu prosječne porođajne dužine – sada je oko 10 cm duga, a teži oko 70 grama.

16. tjedan trudnoće donijet će za bebu veliki napredak. Noge su joj sve duže i može pomicati sve zglobove.

Vaša beba sada je veličine jabuke.

Kapci su još uvijek gotovo potpuno zatvoreni, osim povremenog škiljenja, ali beba može osjetiti svjetlo. Možete se zabaviti i provjeriti ovo tako da usmjerite lampu u svoj trbuh, pa biste mogli osjetiti da se beba odmakne ili okrene od svjetla. Iako joj ne koristi pretjerano puno, bebi se u ovom razdoblju formiraju i okusni pupoljci.

Kosti i mišići ubrzano rastu. 16. tjedan trudnoće omogućit će bebi da može rukicu zatvoriti u šaku.

16. tjedan trudnoće, trudnica
123rf
Jeste li spremni za spol?

Na pregledu bi vam liječnik mogao reći kojeg je spola vaše dijete. To je vjerojatno vijest koju čekate s nestrpljenjem. No, nema garancije da ćete saznati. Nekad se beba jednostavno odbija okrenuti tako da joj vidite spol. Ginekolog bi vas mogao poslati da pojedete nešto slatko i prošećete, kako biste probudili bebu i potaknuli je da se okrene i otkrije „veliku tajnu“.

Neki roditelji, pak, odluče ne saznati spol, što je također u redu, samo u tom slučaju unaprijed naglasite liječniku na svakom pregledu da ne želite znati spol.

Leptirići

16. tjedan trudnoće mogao bi vam priuštiti i lagane “leptiriće” u trbuhu, kako mnoge trudnice opisuju prve bebine pokrete koje osjete.

Ako idete na amniocentezu, to bi moglo biti u ovom ili tjednu pred vama. Dok iščekujete nalaze, normalno je biti malo napet, pa pokušajte svoje misli usmjeriti na nešto što vas zabavlja i opušta, što god to bilo. Vjerujte u dobar ishod, to također pomaže!

Zašto u ovom tjednu ne biste:

  • Započeli popis dječjih imena (ako ga već nemate)

 

Foto: Freepik, 123rf