Trudnoća i porođaj

Kada ću saznati nosim li dečka ili curicu?

spol bebe, nifty

Test za trudnoću tek je nedavno pokazao onaj magični plusić, a već sigurno razmišljaš o tome nosiš li dečka ili curicu.

Spol bebe određen je već u trenutku kad ste zanijeli iako u prvim tjednima razvoj dečkića ili curice protječe sasvim jednako.

Naime, naraste izbočina iz koje se kasnije razvije penis ili klitoris. Na taj je način otežano određivanje spola u ranoj trudnoći pomoću ultrazvuka.

Prvo mišljenje o spolu bebe, iako manje točno, ginekolog može dati već pri mjerenju nuhalnog nabora u periodu između 11. i 14. tjedna trudnoće.

Oko 20. tjedna trudnoće radi se rana morfologija ploda. Tada je ujedno najbolje vrijeme za određivanje spola djeteta putem ultrazvučnih pretraga.
Naime, spolovilo djeteta tada je već dobro oblikovano, a položaj djeteta u maternici je udoban i pogodan da se spolovilo dobro vidi. Puno  je lakše ipak prepoznati dečkiće budući da su njihove spolne karakteristike izraženije.

Spol bebe se također može odrediti amniocintezom koja se radi između 15. i 20. tjedna trudnoće, ali treba biti upoznat sa rizikom koji nosi ta izrazito invazivna dijagnostička metoda. Velik je rizik od pobačaja, prijevremenog poroda, krvarenja ili nekih drugih komplikacija.

spol bebe, nifty test

Najbrži i najsigurniji način da saznaš spol bebe već od 10. tjedna trudnoće!

A najbrži način da saznaš spol svojeg djeteta je pomoću neinvazivnog testa NIFTY već od 10. tjedna trudnoće. Test NIFTY otkriva spol djeteta najbrže i sa najvećom sigurnošću budući da se analizira uzorak majčine krvi. U krvotoku majke također se nalazi i DNA ploda koja se analizira sa najnaprednijom tehnologijom.

Test NIFTY također sa više od 99% točnosti utvrđuje postoji li rizik da plod ima kromosomske nepravilnosti među koje ubrajamo Downov, Edwardsov i Patauov sindrom. Ujedno testira i rizik od 60 relevantnih sindroma, delecija i duplikacija i aneuploidija spolnih kromosoma. Baš te kromosomopatije su pravi razlog zašto se buduće mame odlučuju za test NIFTY.

Samo je test NIFTY potpuno siguran i neinvazivan za dijete i majku, a prisutan je u više od 50 država diljem svijeta! U Hrvatskoj ga možeš napraviti u više od 150 partnerskih poliklinika i ambulanti!

Želiš li saznati više o testu NIFTY već u ranoj trudnoći, klikni na link i pročitaj više: https://www.nifty-test.hr/

Spol Bebe Saznajte U Desetom Tjednu Trudnoce

A možda ti pomognu i stara narodna vjerovanja

Spol bebe, ali sa ipak malom točnošću, možeš odrediti i sama pomoću starih narodnih vjerovanja. Kažu, da ako opažaš promjene na koži (akne, prištići) tada nosiš curicu, ako promjena nema, nosiš dečkića.
Trudnice koje za vrijeme trudnoće imaju čvrstu i gustu kosu, nose dečkića, a trudnice čija je kosa slaba i bez volumena, nose curicu. U narodu se kaže i da sigurno nosiš dečkića ako imaš »trudnički sjaj« (iako trudnički sjaj imaju sve trudnice).

Dečkića možda i nosiš ako su ti se stopala povećala (nekad i za pola broja), ako te u trudnoći prate glavobolje, ako spavaš na lijevom boku, ako su ti bradavice potamnile, ako je desna dojka veća od lijeve ili ako si nespretnija nego inače. Dok trudnice koje nose curicu više spavaju na desnom boku, nemaju glavobolje, bradavice im ne potamne, stopala se ne povećaju, a poveća im se lijeva dojka. Također vjeruje se da trudnice koje nose nisko, čekaju dečkića, a ako je plod visoko da nose curicu.

A ti? Vjeruješ li starim narodnim pričama ili si više za test NIFTY koji će ti sigurno i brzo otkriti spol djeteta? ?

Foto: Nifty, Freepik