Trudnoća i porođaj

Trudnoća i pravila – što moram, a što ne smijem

trudnoća-pitajmamu

Trudnoća je uistinu zbunjujuće razdoblje. Toliko je toga na što morate paziti, svatko za vas ima neko pravilo. Evo i našeg popisa na što sve trebate obratiti pažnju – možda vas iznenadi.

MORAM

 1. Uzimati prenatalne vitamine

Najbolji način da svom tijelu pružite sve potrebne hranjive tvari je uravnotežena prehrana. No, trudnoća malo mijenja stvari i prenatalni vitamini su nešto što biste uistinu trebali uzimati. Trebali bi sadržavati obavezno folnu kiselinu, a nije loše da sadržavaju kalcij i željezo.

 1. Spavati i spavati

Povećana razina hormona, iščekivanje, anksioznost – sve to može dovesti do nesanice tijekom trudnoće. Trudnoća je zahtjevna, posebno u posljednjem tromjesečju, i morat ćete si priuštiti dovoljno sna. Treba vam između sedam i devet sati sna svake noći, a nije loše uhvatiti malo sna i danju.

 1. Vježbati

Redovita vježba tijekom trudnoće može vam pomoći kod raznih nelagoda kao što su: nesanica, bol u mišićima, prekomjerni kilogrami, problemi s raspoloženjem. Posavjetujte se s liječnikom, prilagodite vježbe svom stanju i ne odustajte dok god se osjećate dobro.

 1. Jesti ribu

Riba sadrži pregršt vitamina i minerala, kao što su omega-3 masne kiseline, cink i željezo. Oni su važni za mamu i bebu. No, obavezno je sve dobro termički obraditi, te izbjegavati ribu bogatu živom.

 1. Seksati se

Seks tijekom trudnoće je sasvim prihvatljiv i poželjan, dok god vam liječnik ne savjetuje drukčije – na primjer u slučaju placente previje ili drugog oblika rizične trudnoće. Seks je siguran sve dok vam ne pukne vodenjak.

 1. Vježbati jogu

Potražite satove joge na kojoj se vježba baš prenatalna joga ili neki nježniji oblik joge. Ako prije trudnoće niste vježbali jogu, najprije se posavjetujte s liječnikom.

 1. Posjetiti zubara

Nekoć su se posjeti zubaru u trudnoći izbjegavali zbog straha od bakterije. No, danas znamo da to ne stoji.

SAZNAJTE VIŠE – Zubi u trudnoći zahtijevaju posebnu pažnju

Trudnoća je pravo vrijeme za pregled zuba, redovita čišćenja i slično. Ipak, svakako naglasite zubaru da ste trudni.

NE SMIJEM

 1. Pušiti!

Moramo li još uvijek to naglašavati? Da, moramo. Velika je vjerojatnost da će bebe majki koje puše imati manju porođajnu težinu, te da će biti izložene većem riziku od raznih poteškoća. Treba li vam dodatni razlog?

 1. Piti alkohol

Slična stvar kao i s pušenjem. Čak i mala količina alkohola mogla bi biti štetna za vašu bebu. Ne.

 1. Jesti sirovo meso

Sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso i jaja mogu predstavljati rizik za bolesti poput listerioze i toksoplazmoze, a mogli biste se i otrovati hranom. To bi moglo ugroziti život vaše bebe i dovesti čak i do pobačaja. Nemojte niti piti sirovo, nepasterizirano mlijeko i sir.

 1. Jesti prerađeno meso

Salame, hrenovke, kobasice… mogu također uzrokovati listeriozu i toksoplazmozu

 1. Sjediti u vreloj kupki ili sauni

Iako bi vam pomisao mogla izgledati privlačno, vrućina vrelih kupki, jacuzzija ili sauna može biti opasna za trudnice. Štoviše, ako to napravite tijekom prvog tromjesečja, mogli biste si čak udvostručiti rizik od pobačaja. Vruća voda podiže tjelesnu temperaturu što nikako nije dobro za bebu.

 1. Piti puno kofeina

Kofein može putovati kroz posteljicu i ubrzati otkucaje bebina srca. Jedna do dvije šalice kave dnevno su u redu, ali nemojte pretjerivati.

 1. Čistiti mačji zahod

Možete maziti svog ljubimca koliko god želite i oprati ruke kasnije, ali nemojte čistiti mačji zahod. Mačji izmet krcat je bakterijama i parazitima, pa je izrazito opasan za trudnice.

Foto: Freepik.com