Trudnoća i porođaj

Zubi u trudnoći – zahtijevaju posebnu brigu i pažnju

zubi u trudnoći

U trudnoći postoje čimbenici koji pridonose uvjetima za nastanak karijesa. Zubi u trudnoći zahtijevaju posebnu pažnju i redovite posjete stomatologu.

Zubi u trudnoći – KARIJES

Samo liječenjem ne možemo se boriti protiv tako raširenih bolesti kao što su bolesti zubi i usta, stoga se u stomatološkoj medicini kao i u svim ostalim medicinskim granama, uz liječenje, mora voditi računa i o očuvanju zdravlja preventivnim mjerama.

Za zubni je karijes karakteristično da uglavnom ne postoji mogućnost prirodnog, spontanog izlječenja (osim u samom početku, u stadiju tzv. bijele mrlje), pa se oštećeno tkivo mora nadoknaditi umjetnim materijalima. Važno je stoga sprječavanje karijesa i očuvanje zdravlja zuba.

Zubi kao dio žvačnog sustava imaju izrazito važnu ulogu tijekom žvakanja, gutanja i probavljanja hrane, disanja, govora i izgovora te svakako i izgleda pojedinca, a samim time i njegove emocionalne stabilnosti.
Stoga se ne treba čuditi da gubitak zuba dovodi do manjih ili većih posljedica i poremećaja spomenutih aktivnosti. Gubitak većeg broja zuba, kao i bol uzrokovan karijesom koji se javlja prilikom žvakanja hrane, ima za posljedicu loše sažvakanu hranu, a samim time i posljedice na probavu.

TRUDNOĆA I KARIJES – JESU LI POVEZANI?

Učestalost karijesa u trudnoći potaknula je mnoge stručnjake na ispitivanje je li trudnoća uzročni čimbenik za nastanak karijesa te stoji li ona stara uzrečica: Svako dijete stoji majku jedan zub. To se staro vjerovanje još i danas podržava, no za njega nema znanstvenog opravdanja.

Istraživanja su pokazala sljedeće:
 • Zubi nisu izvor minerala za potrebe ploda.
 • Nema dokazanih nalaza da se pri pravilnoj prehrani trudnice smanjuje razina minerala, poglavito kalcija i fosfora.
 • Kemijski sastav zuba izvađenog za vrijeme trudnoće ne pokazuje odstupanja od normalnih vrijednosti.
 • Zaključak bi stoga bio da trudnoća ne može biti uzrokom povećanog broja karioznih zuba.

Zubi – volite svoje trudno tijelo

U trudnoći, međutim, postoje čimbenici koji pridonose uvjetima za nastanak karijesa. Začećem počinje razdoblje rasta novog organizma (budućeg djeteta). Iako je ženin organizam pripremljen za donošenje djeteta, trudnoća ipak bitno mijenja trudnicu. Može se reći da su i ona i njezina okolina tada najviše zaokupljeni njezinim stanjem. Trudnica u tom razdoblju svojega života prolazi kroz mnoge tjelesne i duševne promjene. Zbog razvoja djeteta u tijelu buduće majke zbivaju se promjene karakteristične za trudnoću – ne samo dobivanje na težini nego i promjene pojedinih organa. Tako i sluznice doživljavaju promjene, pa ih trudnica može uočiti, posebno one u usnoj šupljini. Usta su zbog pojačane cirkulacije bolje prokrvljena što desni čini crvenima, nabujalima i razmekšanima.

POVEĆANA POTREBA ZA KALCIJEM

Potreba za kalcijem povećava se u trudnoći, no kalcij se u zubima nalazi u vrlo stabilnim spoju, a količine su premalene da bi koristile za izgradnju djetetova koštanog sustava. Proces ugradnje kalcija u zub za vrijeme njegove mineralizacije nepovratan je. Mnogo se više kalcija odlaže u kosti, i taj je proces povratan. Kod djeteta su zubi osjetljivi na promjene količine kalcija samo za vrijeme svog razvoja (mineralizacije), dok nedostatak kalcija nema bitan utjecaj na moguć nastanak karijesa na zubima trudnice.

UZROCI ČEŠĆEG KARIJESA

Ako se karijes u trudnoći ipak povećava, smatra se da je on posljedica promjene kiselosti sline, bujanja desni, stvaranja džepova, a time i povećanog nakupljanja zubnih naslaga (plaka), ponekad i promijenjenih prehrambenih navika: uzimanje slatkiša, kisele hrane, učestali obroci, nepravilna ili pak nedostatna higijena zbog promjena na sluznici usne šupljine.
Česta povraćanja uzrok su povećane kiselosti usne šupljine – slina postaje kiselija, što štetno utječe na zubnu caklinu.
Upalne promjene zubnog mesa, stvaranje džepova, bujanje međuzubnih dijelova zubnog mesa (papila) otežava održavanje redovite i primjerene higijene.
Posljedica toga je taloženje zubnih naslaga na zubne plohe, gdje se u većem broju naseljavaju bakterije, stvaraju kiselinu i razaraju zubnu caklinu.
U nekih trudnica svi spomenuti čimbenici mogu izazvati burne promjene, u nekih samo poneki, no svi ti simptomi mogu biti u veoma blagom obliku ili pak uz dobre preventivne mjere ne moraju uopće biti izraženi.

POSJETITE STOMATOLOGA

Pravilna i redovita higijena zuba i usta i posjeti stomatologu doista su nužni.
Često se pak događa da posjeti stomatologu izostanu zbog vjerovanja da su stomatološki zahvati u trudnoći štetni.
Pažnja trudnice usmjerena je na bebu pa lako zaboravlja na sebe i svoje zube.
Niti jedna trudnica koja se brine o zdravlju svojih zuba, održava redovitu i pravilnu higijenu, liječi upalne promjene u ustima i odlazi na redovite kontrole, unatoč trudnoći neće imati poteškoća kod liječenja karijesa.
Isto tako, zdrave se trudnice ne bi trebale bojati da će eventualni kirurški zahvati u ustima izazvati prijevremeni porođaj .
Ako je prijeko potrebno uzimati lijekove, valja biti na oprezu i savjetovati se sa stomatologom i ginekologom.
Neki antibiotici (tetraciklini) uzrokuju trajno obojenje zuba još nerođenog djeteta te smetnje u rastu kosti i noktiju.
Mora se ipak napomenuti: ako je trudnoća rizična, tada je nužno prije svakog zahvata u ustima potražiti savjet spomenutih stručnjaka.

pitajmamu-trudnoca-i-zubi

PRAVILNA PREHRANA – ZDRAVI ZUBI U TRUDNOĆI

Zubi vaše bebe počinju se oblikovati u šestom tjednu trudnoće, a za njihovu je izgradnju potrebna pravilna i prikladna prehrana. Ginekolog vam je već savjetovao najbolji način prehrane. Za pravilan su razvoj zuba bitni raznovrsni prehrambeni sastojci:

 • BJELANČEVINE su građa za sve stanice tkiva, pa su tako potrebne i u izgradnji organskog dijela zuba.
 • UGLJIKOHIDRATI daju energiju i također su potrebni. No valja upozoriti da je često uzimanje slatkiša opasno za zube trudnice. Nakon uzimanja slatkiša – uzimajte ih uz redoviti obrok jer su tada manje štetni za zube – obvezno operite zube, ili ih barem isperite vodom.
 • MASTI daju dugoročnu energiju za rast. Ključno su važne za razvoj i rad djetetova mozga i živčanog sustava. Također su potrebne za pravilnu razgradnju vitamina A i D, koji imaju važnu ulogu u izgradnji zuba i kosti.
 • Vitamin A pospješuje rast i vrlo je važan u razvoju zuba. Ako ga nedostaje, oblikuju se manje vrijedni i deformirani zubi.
 • Vitamin D regulira metabolizam kalcija i fosfor. Ako ga nema dovoljno, dolazi do poremećaja u kalcifikaciji kostiju i zuba.
 • Vitamin C ima važnu ulogu u stvaranju specifičnih stanica važnih za razvoj zuba.
 • MINERALI koje organizam dobiva iz voća, povrća, mlijeka i mesa prijeko su potrebni organizmu.
  Kalcij sudjeluje u izgradnji kosti i zuba.
  Fosfor je također građevni materijal za stvaranje zuba, a ako ga u hrani nema, može izostati kalcifikacija zuba.
  Fluor je vrlo važan element u trudničkoj prehrani jer u zubnoj caklini tvori spoj koji je znatno otporniji na kiseline, a time i zub čini otpornijim na karijes.
TABLETE FLUORA – KORISNE ILI ŠTETNE?

Donekle je izmijenjeno stajalište da se trudnicama preporučuju tablete fluora: smatra se, naime, da uzimanje tableta fluora ne jamči bolji oblik i čvrstoću djetetovih zuba, pa se sve manje savjetuje njihovo uzimanje. Tablete fluora otopljene u ustima djeluju iz sline na već oblikovane majčine zube. Valja računati i na ostale izvore fluora kako bi se postigla optimalna količina.
Novija saznanja daju prednost sadržaju i djelovanju fluora iz sline, s primjerenom količinom fluora kao sigurnijoj zaštiti, pa je svakodnevna upotreba zubnih pasta s fluorom manje rizična, a smatra se i dovoljno učinkovita.

ZUBI U TRUDNOĆI – KADA POSJETITI STOMATOLOGA

Učinite to odmah, čim saznate da ste trudni. Stomatolog će vas uputiti u pravilnu higijenu usne šupljine, promijenit će sve dotrajale ispune, očistiti zubni kamenac i plak, koji bi mogli podraživati ionako osjetljivo zubno meso u vrijeme trudnoće. Bilo bi uputno posjetiti stomatologa barem svaka dva mjeseca. Stomatolog vam uvijek ima što reći i savjetovati kako bi vaši zubi i zubi vašeg djeteta bili zdravi. 

Korištena literatura:
prof. dr. sc. Zdravko Rajić: TRUDNOĆA I ZUBI, ZAPIS biblioteka Sačuvajmo zdrave zube;
prof. dr. sc. Zdravko Rajić: RAZGOVOR SA STOMATOLOGOM, Kigen-Zapis, drugo izdanje 2006.
Knjiga RAZGOVOR SA STOMATOLOGOM kroz pristupačno izlaganje donosi korisne informacije o građi, funkciji, nepravilnostima i bolestima zuba i usta te o njihovu sprječavanju i liječenju.

FOTO: Freepik