Trudnoća po tjednima

6. tjedan trudnoće – Razvoj živčanog sustava

trudnoća, trudnica

Je li vam već “sjela” vijest da ste trudni? 6. tjedan trudnoće još uvijek je vrlo rano i normalno je da se osjećate malo emotivno.

Ne brinite čak niti ako najednom, iako ste to jako željeli, pomislite kako sada baš ne biste htjeli biti trudni. Dobra vijest je da imate 9 mjeseci za priviknuti se. No, to će se dogoditi i puno, puno prije.

Vaša beba raste zavidnom brzinom. U ovom razdoblju embrij izgleda više kao sićušni punoglavac nego kao mali čovjek.

Embrij je sada dug oko 8 mm. Mozak će se podijeliti na 5 dijelova. Na prednjem dijelu glave pojavit će se jamice u kojima će se kasnije razviti oči. Sa strane glave pojavljuju se udubine koje će se pretvoriti u uši.

Vaša beba sada je dužine zrna sezama. Ako se to može nazvati – dužinom.

6. tjedan trudnoće označava početak razvoja neuralne cijevi, iz koje će se kasnije razviti mozak, leđna moždina, živci i kralježnica. S druge strane, počinje i razvoj srca i krvožilnog sustava. U ovome tjednu će se srce podijeliti i na komore i početi pumpati krv kroz organizam.

6. tjedan trudnoće, prvo tromjesječje
123rf
Zaboravite cigarete i alkohol

Sada već zasigurno osjećate da vam 6. tjedan trudnoće donosi određene promjene vezane uz trudnoću – bolne grudi, umor i učestalo mokrenje, a mogli biste osjetiti i mučninu. Drugi oko vas neće još uvijek primjećivati da ste trudni, osim ako ste, na primjer, prestali pušiti ili odbijate alkohol – što biste bez iznimke trebali.

Pušenje u trudnoći može uzrokovati cijeli niz problema, a među njima i pobačaj, probleme s posteljicom i prijevremeni porod. Također, može biti odgovorno za usporen rast fetusa, te povećati rizik od mrtvorođenog djeteta. Odmah prestanite pušiti!

U trudnoći je preporučljivo vježbati, ali samo ako nemate nikakvih poteškoća. Ako imate bilo kakvih sumnji, najprije se savjetujte s liječnikom.

U ovom tjednu mogli biste:

  • Naručiti se za pregled kod ginekologa

 

Foto: Freepik, 123rf