Trudnoća i porođaj

Zašto je folna kiselina posebno važna u trudnoći

Pitajmamu Folna Kiselina

Folna kiselina jedno je od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća i ako niste ranije čuli ništa o njoj, u trudnoći zasigurno hoćete, a vaš liječnik preporučit će vam da ju uzimate. 

Primjenom folne kiseline, dokazano je, smanjuje se postotak oštećenja živčnog sustava novorođenčeta za 50 do 80%. Zato većina žena posegne za njom u trenutku kada saznaju da su trudne. 

Nedostatak ovog vitamina nije zanemariv. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može predstavljati značajan rizik za pojavu oštećenja neuralne cijevi nerođene bebe, ali i pojavom bolesnih stanja kod same trudnice, poput anemije i bolesti perifernih živaca. 

Također, folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi i diobi DNA te dijelova RNA koji su potrebni za sintezu proteina u svim stanicama. Stoga “brzorastuća” tkiva, kao što su fetus ili stanice koje se moraju brzo obnavljati poput crvenih krvnih stanica i stanica imunološkog sustava, imaju za njom prilično veliku potrebu.

Važno je imati na umu da se većina oštećenja uzrokovanih manjkom folne kiseline pojavljuje tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Stoga ju je dobro konzumirati i prije samog začeća, posebice bi to trebale učiniti žene koje su koristile oralne kontraceptive. Upravo popratna pojava njihova korištenja može biti i smanjenje razine folne kiseline u serumu.

Osim kao suplement, folnu kiselinu svatko može u tijelo unositi i kroz hranu. Najviše je ima u telećoj jetri, leći, pšeničnim klicama, šparogama, špinatu, grahu, raštiki, cikli, grašku, brokuli, prokulicama, avokadu, bundevi, cvjetači, mahunama, kvascu, gljivama, orasima, tikvice, bananama, soku od rajčice i naranče

Foto: Freepik