Trudnoća po tjednima

26. tjedan trudnoće – Sve je više kosice na glavi

26. tjedan trudnoće, trudnoća po tjednima

Malo po malo vaša beba sve više nalikuje onom predivnom stvorenju koje jedva čekate upoznati. No, protječe 26. tjedan trudnoće i još ćete se morati strpjeti.

Više nije tanašno stvorenje, nego se njeno tijelo i dalje popunjava masnim tkivom. Sada je duga oko 35 centimetara i teška oko 760 grama.

Vaša je beba sada veličine glavice brokule.

26. tjedan trudnoće beba će provesti prikupljajući vaša antitijela i pripremajući tako svoj imunitet za život izvan maternice. Te divne oči će se uskoro otvoriti i progledati, ali zato su trepavice već na mjestu i spremne osvojiti vas.

26. tjedan trudnoće, trudnica
123rf

Mozak je sada već toliko razvijen da bebino tijelo reagira na dodir. Moglo bi tako reagirati na vaš dodir i pomaknuti se kad dodirnete trbuh.

Smežurana koža postaje sve glađa, a na tjemenu je sve više kose. Sad biste već mogli raspoznati i boju i teksturu kosice – naravno, kad biste mogli vidjeti tu čarobnu unutrašnjost vašeg trbuha.

No, nema samo beba sve bujniju kosu – i vaša bi kosa mogla biti sve bujnija i sjajnija no ikad. Razlog za to su hormonalne promjene zbog kojih vlasi koje biste inače izgubili ostaju na vlasištu duže nego inače. Uživajte u tome, jer ubrzo nakon porođaja će vam otpasti dosta kose.

Bezopasne kontrakcije

26. tjedan trudnoće mogao bi vam otkriti što su to Braxton-Hicksove kontrakcije. To su bezbolne kontrakcije koje pripremaju maternicu za porođaj. Nisu opasne, ali često se trudnice zbog njih zabrinu i posjete ginekologa.

Vaši pokreti i kretanje mogli bi postati, pak, nešto manje graciozni. Razlog je sve veći trbuh i promjene na tijelu. Osim ako vam vaš liječnik ne kaže drukčije, možete nastaviti vježbati, ali morate se pridržavati nekih pravila. Nemojte vježbati ako se osjećate umorni, a prestanite ako osjetite bilo kakvu bol, vrtoglavicu ili nedostatak daha.

Zašto ovaj tjedan ne biste:

  • Jednostavno komunicirali s bebom i zbližavali se s njom

Foto: Freepik, 123rf