Trudnoća i porođaj

Grudi u trudnoći: promjene koje vas očekuju

dojenje, promjene
Shutterstock

S obzirom na pažnju koju obraćate isključivo na trbuh, lako je zanemariti dva istinska prvaka trudnoće i majčinstva – vaše grudi. Grudi u trudnoći i kasnije tijekom dojenja prolaze kroz mnoge dramatične fizičke promjene: boja bradavica, velika osjetljivost i oblik grudi zbog velike količine mlijeka.

Dojenje znači da se promjene provlače kroz duže razdoblje, a na bilo kakve tjelesne promjene teško se prilagoditi. Psiholozi tvrde da promjena izgleda grudi itekako utječe na naše emocije, s obzirom na to da su povezane s izgledom našeg tijela.

To ipak ne znači da se morate zauvijek oprostiti od svojih grudnjaka koje ste nosili prije trudnoće. Čak i ako dojite u prvoj godini djetetova života, vaše će vam se grudi vratiti i ponovo biti samo vaše.

Evo kako pripaziti na grudi u trudnoći:
PRVA PROMJENA: TRUDNI STE

ŠTO SE DOGAĐA?

„Od trenutka začeća stanice koje formiraju plod počinju proizvoditi hormone koji, istovremeno, stimuliraju povećanje grudi da ih pripreme za proizvodnju mlijeka. Žene s malim grudima mogle bi se šokirati. Često se događa da se grudi u trudnoći u jednom tjednu od veličine jedan povećaju na veličinu tri, saznajemo od stručnjakinje za dojenje. S druge pak strane, žene koje imaju bujne grudi možda neće ni primijetiti promjenu. Vaše bradavice također reagiraju na trudničke hormone tako što postaju veće i tamnije. Na taj se način vaše tijelo priprema za dojenje navodeći bebu kako da lakše pronađe bradavicu. Većina žena već od 16. tjedna trudnoće počinje proizvoditi mliječnu laktozu – kremastu tekućinu koja je u funkciji predmlijeka – ali vjerojatno toga nisu svjesne sve do kraja trudnoće.

KAKAV JE OSJEĆAJ?

Ako imate male grudi, poticaj u grudnjaku može biti odličan, iako mogu biti natečene samo u prvih nekoliko mjeseci. Možda nećete htjeti svojeg partnera blizu njih. Također, pronaći odjeću koja pristaje vašem novom obliku može postati izazov.

POKUŠAJTE OVO

Odgodite kupnju novog donjeg rublja sve do kraja prvog tromjesečja. Nabavite si trudnički grudnjak negdje oko 14. tjedna trudnoće. Od sada će jedina prava promjena vaših grudi biti opseg koji se povećava širenjem rebara kako bi se tijelo prilagodilo bebi.

DRUGA PROMJENA GRUDI: STIŽE MLIJEKO

ŠTO SE DOGAĐA?

Djetetovim rođenjem dolazi do povećanja razine hormona prolaktina, koji stimulira tkivo grudi na proizvodnju mlijeka. Mlijeko neće samostalno curiti niti se pravilno otpuštati dokle god dijete ne počne sisati. Sisanjem se otpušta hormon oksitocin, koji izaziva „opušteni refleks“ pomoću kojeg se otpušta mlijeko. Ovisno o duljini i tipu poroda, mlijeko će vam doći između drugog i sedmog dana nakon poroda. U međuvremenu vaša beba dobiva kolostrum, koji je pun vrijednih antitijela. Vaša beba treba samo malu količinu kolostruma pri svakom hranjenju, ali dopustite joj da redovito siše kako biste odaslali signal svojim grudima da proizvode mlijeko. Kada mlijeko počne dolaziti, grudi se mogu dramatično povećati preko noći. To može biti alarmantno, pogotovo ako su vam  grudi čvrste, a vaša beba ima problema sa sisanjem. Samo ju nastavite hraniti i grudi će postati manje napete.

KAKAV JE OSJEĆAJ?

Kao i sa svime što nikada prije niste radili, trebat će vam dosta vremena da se prilagodite. Jednom kada do toga dođe, nećete se moći prestati diviti činjenici da vaše tijelo njeguje vašu bebu. Naravno, grudi iz kojih pomalo curi mlijeko neće pridonijeti vašem seksualnom nagonu. Dojenje smanjuje libido, no nemojte se zabrinjavati ako ne budete imali želju za seksom neko vrijeme. Trebat će vam vremena da se oporavite od poroda, a ujedno i da se prilagodite svojem novom životu kao mama.

TREĆA PROMJENA GRUDI: VRIJEME DOJENJA

ŠTO SE DOGAĐA?

Dojenje funkcionira preko sustava povratnih informacija: vaše tijelo uči proizvoditi upravo dovoljnu količinu mlijeka kako bi ispunilo zahtjeve vaše bebe. Nakon što se to dogodi, grudi će vam omekšati, a curenje više neće biti toliko učestalo. Katkada će vaše grudi i kasnije podsjećati na lubenice, npr. pri naglom rastu bebe, uobičajeno oko trećeg, petog i osmog tjedna. Beba će htjeti više hrane i vaše će grudi postati teže jer će proizvoditi više mlijeka odgovarajući na bebin zahtjev.

KAKAV JE OSJEĆAJ?

U spomenutim uvjetima hranjenja porast će vam samopouzdanje s obzirom na to da će vaša beba, baš kao i vaše grudi, postati predvidljiva. Ne morate se  brinuti ako se još uvijek osjećate umorno. Dojenje zahtijeva puno od vašeg tijela, stoga odmarajte i dobro jedite.

POKUŠAJTE OVO

Kada vaša beba bude imala oko 12 tjedana, nabavite si novi grudnjak za dojenje. Vaše će se grudi do tada oporaviti i smiriti. Novo donje rublje može vas ponovo natjerati da se osjećate atraktivno. Ako se zabrinjavate zbog curenja mlijeka, jednostavno ne skidajte grudnjak tijekom odnosa.

ČETVRTA PROMJENA GRUDI: BEBA PRELAZI NA KRUTU HRANU

ŠTO SE DOGAĐA?

Vaše bi se grudi trebale smiriti šest mjeseci nakon porođaja, kada će vaša beba početi jesti konkretnu, krutu hranu, a vi ćete uči u rutinu dojenja – približno tri puta na dan. Bit će vremena kada će vaša beba htjeti preskočiti obrok, pa će vaše grudi ponovo nabreknuti. Jednom kada vaša beba počne jesti konkretnu hranu, dojenje postaje ugodna uloga. Unatoč tome, majčino je mlijeko i dalje izvor važnih antitijela u pružanju podrške djetetovu imunosnom sustavu.

KAKAV JE OSJEĆAJ?

Neke žene osjećaju nelagodu kako se bliži kraj dojenja. No sasvim je normalno veseliti se povratku samostalnosti.

POKUŠAJTE OVO

Ako vam grudi otiču jer beba preskače obroke, slobodno se malo izdojite. Ali samo toliko da se otpusti pritisak.

PETA PROMJENA GRUDI: KRAJ DOJENJA

ŠTO SE DOGAĐA?

Jednom kada u potpunosti prestanete dojiti, proizvodnja mlijeka trebala bi se smanjiti unutar nekoliko dana, no može potrajati i duže. Vaše će se grudi također ubrzo smanjiti. Kod nekih žena grudi će se vratiti na veličinu prije trudnoće, a kod nekih će one biti samo za broj manje, ili čak veće.

KAKAV JE OSJEĆAJ?

Neke se žene osjećaju oslobođeno kada završi dojenje, a neke su ravnodušne. Ključ je u prepoznavanju tih emocija i pripremi za novu fazu.

POKUŠAJTE OVO

Sada je vrijeme da obratite svu pozornost na svoje grudi. Masirajte ih proizvodima za njegu grudi i provjeravajte njihovu veličinu kako biste vidjeli odgovaraju li vam i dalje stari grudnjaci ili biste se trebali počastiti novima.

Foto: Freepik