Bebe i mališani

Dohrana bebe: kada i što?

dohrana, prehrana

Dohrana bebe je velika promjena i za roditelje i za bebu. Preporučuje se s navršenih šest mjeseci života zbog nedovoljnog zrelog probavnog sustava bebe, ali i porasta broja alergija na hranu kako u svijetu, tako i kod nas.

Oko bebinog šestog mjeseca života povećava se potreba za unosom tvari koji bebi donose više energije i drugačije prehrambene sastojke. Također, u tom periodu bebin probavni sustav je dovoljno razvijen da može u većoj ili manjoj mjeri razgraditi i apsorbirati hranjive tvari iz raznih namirnica. Dohrana je početak novog razdoblja za vašu bebu, a tako i vas. Odjednom će vaš mali bebač počet ravnopravno s vama sjediti za stolom.

DOHRANA BEBE: KADA JE BEBAČ SPREMAN?

Ako je vaša beba navršila šest mjeseci, te pojačano slini, uspravno drži glavicu i može je kontrolirati i ako vas primjerice oponaša dok žvačete, možete početi razmišljati o uvođenju dohrane.

Dohrana krutom hranom velik je korak i za roditelje i za bebu jer označava ulazak u svijet novih mirisa i okusa, te novih prehrambenih navika – poput sjedenja s obitelji za stolom, grickanja keksića u pokretu i slično!

> IZBIRLJIVI MALIŠANI

dohrana, prehrana

DOHRANA BEBE: KAKO POČETI?

Prvo što treba dijete spoznati, a to je ponekad teže, jest da svoju glad može namiriti i krutom hranom, a ne samo mlijekom. U tom periodu očekujte da će dijete pojesti pomalo, ali da će i dalje imati potrebu za majčinim odnosno adaptiranim mlijekom.

Roditelji će najviše pomoći pripremanjem obroka koji bebaču moraju biti ugodni za oko, s različitim bojama, te bilo bi poželjno da su sami sudjelovali u pripremi odnosno bili u kuhinji kada se kuhalo.

> PET RAZLOGA ZA PET OBROKA

Najvažniji savjet roditeljima je strpljivost jer ne prihvaćaju sva djecu odmah dohranu i smanjuju broj bočica ili podoja.

Dohrana zna biti i bitka, jer će dijete u nekim periodima odbijati jesti i tražiti samo bočicu ili dojku, a ponekad će jesti samo pripremljenu hranu. Važno je ne gubiti živce!

> ŠTO JE GLUTEN I KADA GA UVESTI U PREHRANU BEBE?

DOHRANA BEBE: ŠTO NE NUDITI?

U početku dohrane nije preporučljivo dodavati sol jer funkcije bubrega još nisu dovoljno razvijene. Također, kod beba se razvija jači osjećaj okusa za slano, pa će tražiti i slaniju hranu, koja znamo, nije zdrava.

Bebačima isto tako nije potreban dodatni šećer pogotovo ako ste u prehranu uveli voćke poput jabuka, banana ili krušaka. Šećer utječe na zdravlje zubića, ali i pogoduje razvoju bakterija u probavnom traktu.

Djeci prije prvog rođendana ne treba u prehranu uvoditi kravlje mlijeko, agrume i med. Med se ne uvodi zato što može sadržavati pore koje uzrokuju botulizam. Agrumi su prekiseli za nježni probavni trakt koji može iz stolice preći na kožu te uzrokovati osip. Kravlje mlijeko je jaki alergen i čest izvor dječjih alergija.

> MED I SVE NJEGOVE DOBROBITI

Djeci mlađoj od 10 mjeseci izbjegavajte pripremati obroke pripremljene s ciklom, repom i špinatom. Sadrže štetne spojeve iz tla koje dijete potencijalno neće moći probaviti.

OLAKŠAJTE HRANJENJE:
  • trenutak u danu je bitan, odaberite onaj u kojem je vaše dijete najbolje raspoloženo
  • dozvolite bebi da jede prstima, igranjem djeca uče i igrom će se naučiti jesti
  • ponudite bebi žlicu, ne očekujte da će jesti s njom, služit će im kao lupalica
  • servirajte male porcije jer bebe ne mogu pojesti cijelu brokulu
  • ako beba odbija jesti, nemojte je siliti
  • prepoznajte znakove sitosti, to su obično okretanje glave od žlice i podrigivanje

Foto: Freepik