Razvoj bebe

Razvoj bebe: Velikih šest mjeseci

razvoj bebe, beba

Šest mjeseci! Neki će ovu dob nazvati i polurođendanom, a činjenica je da je iza vas pola godine i da je ovo jedna od važnih prekretnica u životu vaše bebe.

Što sada radi?

U ovom je razdoblju beba veoma vezana za vas te ćete joj nedostajati kada ne budete prisutni, a prema stranim bi osobama mogla biti nepovjerljiva. Pogledom će tražiti predmete koje ispusti, a moći će prepoznati predmet već po nekom dijelu. Zbog toga će joj biti zanimljiva igra skrivača koju može igrati unedogled.

» Spavanje bebe cijelu noć

Kako komunicira?

Beba je sada emotivnija, a odgovarat će također na osjećaje u vašem glasu te će je ljutit ton navesti na plač, a vedar na veselje. Brbljat će svojim vlastitim jezikom i čuditi se što ne razumijete da gu-ga ustvari znači „podigni me“.

Kako možete pomoći?

Sada biste trebali početi uvoditi krutu hranu. Postepeno joj nudite male zalogaje kašaste (pasirne, ali ne miksane) hrane kako bi se naviknula na nju. Možete se odlučiti i za princip “beba vođa dohrane”, ali najprije proučite sve o ovakvom uvođenju krute hrane.

» Voćne kašice idealan su desert ili međuobrok

Budući da može razviti strah od nepoznatih osoba, ako ju netko nepoznat uzme u ruke, a ona počne plakati, nemojte da vam bude neugodno. Uzmite bebu u naručje i pokušajte ju umiriti.

» Strah od odvajanja

To ne mora značiti da morate izbjegavati nova lica, samo upozorite osobe u vašoj blizini da imaju strpljenja i prilaze joj polako.

 

Foto: 123RF