Zdravlje i prehrana

Med i sve njegove dobrobiti

med, pčele, bolesti

Med ili nektar bogova, pčelinji je proizvod koji se još uvijek (usprkos naprednoj tehnologiji) nije uspio proizvesti industrijski. Tajnu meda pčele drže u svom organizmu  i probavi, a nezamjenjiv je dio prehrane ali i ljekarne čovjeka.

Med i čovjek

Med se od pamtivijeka koristio u narodnoj medicini. Sadrži puno minerala poput silicija, magnezija, kroma i nikala, a količina minerala ovisi o vrsti meda. Med je jedan od najsavršenijih proizvoda prirode jer u sebi ima gotovo sve sastojke koji grade ljudski organizam. Glavni sastojci su mu ugljikohidrati – fruktoza i glukoza, a nakon toga slijeda voda koje ima između 15 i 20%.

med, pčele, bolesti

Također, med fantastično djeluje na probavu jer utječe na motoriku crijeva i želuca, te potiče angiogenezu odnosno nastanak novih krvnih žila. Naime, obilje minerala i vitamina čini ga prvim izboru pri prehladama, kašlju, grlobolji i probavnim tegobama koje ne uključuju proljev. Konzumacijom 120 grama meda dnevno smanjuje se kolesterol za oko 20%. Redovita konzumacija meda poboljšava krvnu sliku zbog sadržaja malih količina soli, željeza, mangana, bakra i kobalta.

Med za klince

Med je za klince izvor zdravlja i imuniteta. Prvi je izbor u liječenju grlobolje, prehlade i kašlja, te poboljšanje imuniteta. Djeca mlađa od godine dana odnosno dvije godine u slučaju propolisa, ne bi trebala koristiti med zbog bolesti zvane botulizam. Naime, djeca nemaju zreli probavni sustav koji ne može probaviti bakteriju koja izaziva botulizam te može doći do teškog oboljenja.

med, pčele, bolesti

Postupnim uvođenjem meda u dječju prehranu nakon navršene dvije godine možete provjeriti je li dijete alergično, a za početak uvedite u prehranu bagremov med. Zbog svojih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Bagremov med dobar je za umirenje, kod vrtoglavice, nesanice i sličnih smetnji. Preporučuje se uzimanje s čajem od kamilice jer se tako pojačava djelovanje meda i čaja.

med, pčele, bolesti

Uporaba pčelinjih proizvoda već je dugo poznata kao korisna i danas joj brojni stručnjaci pripisuju mnoge pozitivne učinke. Med je još od davnina poznat kao hrana s ljekovitim svojstvima: može smanjiti umor, smanjiti anemiju i poboljšati krvnu sliku. Važan je u prehrani trudnica, kod dojenčadi i djece poboljšava apsorpciju kalcija i smanjuje incidenciju rahitisa, a isto tako smanjuje anemiju, dispepsiju i zaraze.

 

Foto: Pixabay.com