Bebe i mališani

Njega bebe nakon poroda – ali i mame!

njega bebe nakon poroda

Rođenje djeteta jedno je od najsretnijih i najuzbudljivijih trenutaka u životu žene.

No, dani nakon poroda su koliko lijepi, toliko i stresni i iscrpljujući. Njega bebe nakon poroda nešto je na što se treba pripremiti ranije, a ne treba zaboraviti niti mamu! Olakšat ćemo vam našim popisom za nabavku! Možete ga nazvati “Njega bebe nakon poroda”, ali na njemu su i stvari koje će mami itekako dobro doći.

Spas za grudi i bradavice

Dojenje je prekrasno iskustvo za svaku mamu. Ono omogućava povezivanje mame i bebe te im daje osjećaj sigurnosti. No prilikom dojenja često dolazi do pucanja osjetljive kože bradavica, zbog čega dojenje postaje bolno i neugodno.

U tom slučaju dobro je imati neki od preparata na bazi lanolina koji štiti bradavice tijekom dojenja i sprječava stvaranje napuklina. Lanolin trenutno ublažava smetnje, održava kožu bradavica mekom, gipkom i zdravom te nadomješta i nadopunjuje prirodnu masnoću kože koja se gubi dojenjem.

Tijekom razdoblja dojenja, preporuča se i upotreba čvrstog, ali udobnog pamučnog grudnjaka koji će pružati dobru potporu grudima. Ukoliko curenje mlijeka ne prestaje nakon podoja, preporuča se upotreba praktičnih jastučića za grudnjak – perivih ili jednokratnih koji će spriječiti da mlijeko curi na odjeću.

Njega kože tijela

Trudnice u prosjeku dobiju od 5-15 kg težine u svega 9 mjeseci, što uzrokuje prebrzo rastezanje kože tijela, prilikom čega dolazi do pucanja i ožiljaka na koži – strija. Strije najčešće nastaju na trbuhu, bokovima, stražnjici i grudima.

Strije tijekom trudnoće nije lako izbjeći, a još je teže u potpunosti ih ukloniti kad su već jednom nastale. Kako bismo umanjili njihovu vidljivost nakon poroda, preporuča se upotreba hranjivih i obnavljajućih ulja koja će omogućiti brže zacjeljivanje strija te ih učiniti manje vidljivima.

Strije nisu jedina boljka novopečenih mama. Nakon poroda koža trbuha ostaje obješena i naborana, stoga ju je cilj u najkraćem mogućem roku vratiti u formu i učvrstiti. Preparati za učvršćivanje kože dolaze u mnogim oblicima kao intenzivni gelovi za kožu nakon poroda ili u obliku prirodne  kreme za učvršćivanje kože.

Njega bebe u prvim danima

U prvim tjednima beba je najosjetljivija jer njena zaštitna kožna barijera nije u potpunosti razvijena. Njega bebe nakon poroda stoga je vrlo bitna. U prvim danima preporuča se lagano kupanje u toploj vodi, uz ispiranje blagom kamilicom ili veoma nježnim dječjim čistačima koji neće narušiti veoma osjetljivu ravnotežu bebine kože.

Naročito je osjetljivo kod bebe pelensko područje, zbog činjenice da je često vlažno. Zbog toga se često javlja pelenski osip. Za ublažavanje pelenskog osipa preporuča se specijalna njega obnavljajućim balzamima ili klasičnom dječjom masti.

Tjemenica

Pojava tjemenice čest je slučaj kod novorođenih beba u prvim tjednima života. Radi se o ljuskastim naslagama na bebinu tjemenu, a uzrok su najčešće gljivice. Kod pojave tjemenice preporuča se upotreba specijalnih šampona za tjemenicu, koji će ukloniti uzrok nastanka i pročistiti bebino tjeme na iznimno nježan, ali učinkovit način.

Foto: Freepik