Zdravlje i prehrana

Tjemenica – stanite na kraj tvrdokornom problemu

tjemenica

Među čarima prvih dana i mjeseci bebina života svakako je i tjemenica. Ako dosad niste znali, tjemenica su deblje, žućkaste ili ružičaste ljuskice na bebinoj glavici, točnije na tjemenu.

Tjemenica je zapravo upala kože koja će se javiti kod novorođenčadi do trećeg mjeseca života. Može biti umjerena, ali i tako jaka da debeli sloj ljuski na bebinoj glavi izgleda kao kapa.

Što uzrokuje tjemenicu?

Tjemenicu ili seboreični dermatitis kod beba uzrokuje “čišćenje” od majčinih hormona nakon trudnoće. Loj se luči na mjestima gdje postoji najviše žlijezda lojnica. Kod beba je to upravo glava, tako da se stvara tjemenica.

Roditelji koji sami boluju od seboreičnog dermatitisa ili pak neurodermitisa mogu očekivati da će njihove bebe imati jači oblik tjemenice.

> SAZNAJTE VIŠE – Njega mame i bebe nakon poroda

No, iako je čest izvor roditeljskih briga, tjemenica je više smetnja nego zdravstveni problem.

Tjemenicu dobiva oko polovica novorođenčadi i najčešće se pojavljuje u prva dva mjeseca bebina života, ali može se vratiti i u bilo koje vrijeme tijekom prvih dviju godina života. Katkada ju prati i dodatna infekcija bakterijama ili gljivicama, koje najčešće spontano nestaju nakon trećeg ili četvrtog mjeseca života.

Što učiniti?

Prije kupanja bebinu glavicu (ili dio kože gdje se već pojavila tjemenica) namažite prirodnim uljem i ostaviti da djeluje pola sata.

Nakon toga operite kosu blagim šamponom: tijekom pranja bebinom četkom lagano masirajte tjeme i odstranite sada već mekanije ljuske s kose. Nakon toga još jednom operite kosu istim blagim šamponom.

>> SAZNAJTE VIŠE – Njegujte bebinu kožu s puno ljubavi

Koristite dječje, blage šampone i kupajte dijete svaki dan dok ljuske ne nestanu. Naslage nemojte ni u kom slučaju skidati na silu jer to može dovesti do ozljede kože i krvarenja.

Ljuskice nikako nemojte trgati na silu, a kožu glavice uvijek održavajte suhom kako bi se spriječile sekundarne infekcije. Ako se naslage prošire po tijelu ili ako ne nestaju, svakako se obratite dermatologu.

Foto: Freepik