Razvoj bebe

Razvoj bebe: Velika dva mjeseca

dva mjeseca, drugi mjesec, beba

Već ste dosta sigurniji sa svojom bebom, ali vas zanima sve o njezinu razvoju. Beba s dva mjeseca sve bolje koristi svoja osjetila vida i sluha.

Što sada radi?

Beba s dva mjeseca ima već usklađene oči, može bolje fokusirati sliku i ima bolji periferni vid. Sada vas prepoznaje pogledom (vaš miris prepoznaje od trenutka kada se rodila). I sluh joj je sve bolji, pa se polako okreće u smjeru izvora zvuka.

»Prvih šest tjedana vaše bebe

Do kraja ovog mjeseca ritat će se nogama i mahati rukama kada se uzbudi – ti su pokreti priprema za hodanje, ali i pokazatelj dobro razvoja, a nazivaju se još i vrpoljenje.

» Grčevi kod beba

Ona fascinantna stvar zvana osmijeh u ovo će vas vrijeme oboriti s nogu kad vam vaša dva mjeseca stara beba pokaže svoje krezube desni.

Kako komunicira?

Beba će početi stvarati i druge zvukove osim plakanja, poput gugutanja i žuborenja, te će se smiješiti i kada je budna.

Kako možete pomoći?

Omogućite joj da neko vrijeme provodi na podu, kako bi mogla protegnuti nožice i ručice i kretati se kako god želi. To će je ohrabriti da se pokuša sve više kretati.

» Što sve morate znati o svom novorođenčetu

Nosite ju i pjevajte joj te stavljajte u različita okruženja koja će stimulirati bebina osjetila. Pjevajte joj, iako mislite da nemate najbolji glas na svijetu i ne znate pogoditi pravu notu, bebi to neće biti važno! Važno je da čuje vaš glas, bez obzira na vrstu glazbe za koju se odlučite.

Pružite joj priliku da istražuje različite teksture, zvukove, omogućite joj različite poglede… tako uči!

Foto: 123RF