Bebe i mališani

Grčevi kod beba

grčevi, kolike, plakanje

Grčevi ili kolike su epizode plakanje kod beba koje traju više od tri sata dnevno, dulje od tri dana u periodu od tri tjedna – bez prestanka. Kolike su ustvari epizode plakanja koje mogu nastati kao posljedica grčeva, ali je plakanje uglavnom nepoznatog uzroka.

 

Najčešće se pojavljuje kod novorođenčadi i trebali bi prestati do šestog mjeseca starosti, dok će se najviše plakanja događati u periodu između trećeg i šestog tjedna života. U većini slučajeva kolike ili grčevi se događaju poslijepodne i predvečer i to bez poznatog razloga.

Kako prepoznati kolike?

Iako se kolike nazivaju grčevima, nitko ne zna što su zapravo. Znanstvenici nisu zaključili što uzrokuje kolike, ali pretpostavljaju da mogu biti grčevi zbog napuhnutih crijeva.

Kolike koje su praćene grčevima prepoznat ćete tako što će beba ritmički noge primicati trbuhu i prduckati. Ako bebe ne primiču noge prema trbuščiću, može biti da ih muči nešto drugo, a može biti i da plaču samo zbog plakanja.

» Pratite razvoj bebe iz mjeseca u mjesec 

Kolike koje su u stvari epizode plakanja prepoznat ćete tako što će se beba jednostavno glasno plakati. I tu ne možete nikako pomoći već biti smireni, nositi bebu, pjevušiti joj i jednostavno pokušati nekako proći kroz te kolike.

grčevi, kolike, plakanje

Dijagnosticiranje kolika

Kolike se dijagnosticiraju kada su svi drugi razlozi za plakanje eliminirani, a to mogu biti povišena temperatura, infekcije, pa čak i glad, žeđ, pretopla ili pak prelagana odjeća.

Kolike se ne liječe što znači da jednostavno moraju proći. No, neke trikove roditelji ponavljaju godinama, a to su nošenje dijete okrenuto na bok ili trbuh, ljuljanje, pričanje, pjevanje i šuškanje odnosno ponavljanje šššš koje bebu podsjeća na boravak u maternici jer je tako slušao krv kako vam kola po tijelu.

Kolike ili grčevi se događaju kod 40% djece, podjednako kod djevojčica i dječaka, i ne utječu na daljnji uspjeh u životu, kao ni sklonosti bolestima.

 

Foto: Freepik.com