Zdravlje i prehrana

Grčevi ili kolike? Kako pomoći bebi, a i sebi…

grčevi, kolike

Grčevi, svi znamo, najgora su noćna mora roditelja. Naime, svakodnevni plač zbog napuhnutih crijeva jednostavno iscrpljuje i bebe i roditelje.

S druge strane, postoji još jedna vrsta plača, a koji ne mora biti zbog kolika. Kolike su, naime, obrazac ponašanja koji se manifestira epizodama plača i/ili iritabilnosti bebe, a traje više od 3 sata u danu. Kolike, kao i grčevi pojavljuju se predvečer, navečer, a mogu biti uzrok grčevi, ali i ne moraju. Kolike najčešće budu prisutne kod senzibilnijih beba kao reakcija na njihovo prilagođavanje na svijet oko njih.

Kolike ili grčevi?

Grčevi i kolike nisu bolest i za njih ne postoji medicinska dijagnoza. Grčevima znamo uzrok. Bebe imaju nezrela crijeva, te ih majčino mlijeko napuhuje. U tu svrhu dojenčad najčešće uzima i određene probiotike kako bi se brže stvorile dobre bakterije u crijevima.

O kolikama ne znamo toliko puno. Znamo da su bezopasne i da jednostavno moraju proći. Jedan od uzrok kolika mogu biti grčevi. Probavne tegobe, kao što je nadutost (nemogućnost puštanja vjetrova), najčešće je objašnjenje, ali današnji stručnjaci smatraju da su kolike jednostavno dio razvoja. Ustvari, vaša beba možda plače samo da se ispuše – plače jer joj nešto smeta, a kad jednom počne, teško joj se zaustaviti.
Grčevi i kolike se obično javljaju u drugom ili trećem tjednu bebina života, i najgore su kasno poslijepodne ili rano navečer.

KAKO UTJEŠITI BEBU KOJA IMA GRČEVE?

Nema pouzdanog recepta – jednostavno morate otkriti što najviše odgovara vašoj bebi. Možete pokušati sljedeće:

Posjednite bebu – mnoge mame vide poboljšanje ako je beba tijekom hranjenja u uspravnom položaju. Tako bebe rade manje gutljaje i gutaju manje zraka.
Pričekajte da se beba podrigne – nakon svakog hranjenja, pa čak i tijekom hranjenja, napravite stanku i pričekajte dok se beba ne podrigne.
Iskušajte novu bočicu – neke bočice imaju ventile koji uklanjaju mjehuriće zraka i tako smanjuju kolike i podrigivanje.
Iskušajte novi položaj – svaka beba voli drugačiji položaj za podrigivanje: osim uspravnog položaja, pokušajte bebu polegnuti na svoju podlakticu tako da joj dlanom podupirete glavicu, dok su joj noge sa svake strane vašeg lakta.
Provjerite svoju prehranu – ako dojite, pokušajte izbaciti određene namirnice, svakako jako začinjenu hranu, kofein i alkohol.
Umotajte je – dobro umotajte i stisnite svoju bebu jer je to podsjeća na boravak u maternici i smiruje ju.
Polegnite je – neka istraživanja potvrđuju da stalno podizanje i spuštanje bebe ustvari pogoršava i produžuje plač.
Pođite u šetnju – većina beba voli kretanje i umiruje ih vožnja u kolicima ili u automobilu, a pomoći će vjerojatno i ako je njišete u naručju ili preko ramena.
Dodajte zvuk – tzv. bijeli šum – zvuk perilice rublja, smetnje na radiju ili zvuk usisavača može umiriti vašu bebu jer ju to podsjeća na šištanje majčine krvi u venama dok je bila u vašem trbuhu.
Masaža – dodir može umiriti novorođenče i smanjiti plakanje. Polegnite bebu pred sebe i nježno joj milujte ruke, prstiće, noge, torzo, vrat i čelo – najbolje između obroka.
Pokušajte s prirodnim lijekovima – čaj od komorača tradicionalan je lijek, ali postoje mnoge mješavine koje smiruju probavni proces pomažući razbiti laktozu (mliječni šećer).
Alternativa – kranijalna osteopatija – nježno tretiranje glave. Smatra se da trauma zbog rođenja može prouzročiti napetost tijela kod bebe, zbog čega razvije kolike.

KADA OTIĆI LIJEČNIKU

Ako nijedan tradicionalni lijek ne djeluje i vaša je beba često jako uznemirena, trebali biste otići liječniku kako biste se uvjerili da posrijedi nije neki ozbiljniji zdravstveni problem. Također svakako otiđite liječniku ako beba ima i druge simptome, na primjer sporo dobiva na težini ili povraća.
Vaš pedijatar može predložiti razne terapije koje će vašoj bebi pomoći izbaciti suvišan zrak.

TRI NAČINA DA SMIRITE OLUJU KOLIKA

1 POKUŠAJTE SE USREDOTOČITI NA SLJEDEĆE:
Niste sami i ta će faza proći. Najvažnije, niste grozan ili nesposoban roditelj – samo netko tko pokušava pomoći bebi da prođe kroz neugodno i teško razdoblje života.

2 BUDITE NJEŽNI PREMA SEBI
Svakako se pobrinite da svaki dan izađete i ne slušate plač barem 30 minuta. Vrlo je važno da zamolite svog partnera ili nekog drugog člana obitelji da vas povremeno zamijeni.

3 PORAZGOVARAJTE S PROFESIONALCEM
Ako imate osjećaj da gubite tlo pod nogama i očajni ste jer ne znate što biste još mogli učiniti, posavjetujte se s pedijatrom ili patronažnom sestrom.

Foto: Freepik