Bebe i mališani

Atopijski dermatitis – kako ga se riješiti?

Atopijski dermatis

Prema rezultatima jednog istraživanja atopijski dermatitis je stanje koje zadesi svako peto dijete prije prvog rođendana. Roditelji tada čine sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili ili ublažili neugodnu pojavu.

Atopijski dermatitis nije lako izliječiti i važna je strpljivost. Za početak, bebi oblačite isključivo pamučnu odjeću te koristite dermatološki testirane i hipoalergene deterdžente, kojih ima i na našem tržištu, kako biste spriječili pogoršanje.

Zatim, nabavite emolijentnu kremu koja odgovara vašoj bebi i slobodno ju nanosite na cijelo tijelo prilikom svakom mijenjanja pelena. Što je bebina koža masnija, to je učinak bolji. To će spriječiti isušivanje kože, a samim time i svrbež. Pedijatar vam može preporučiti kremu, no nema garancije da će vašoj bebi baš ta krema odgovarati.

Pravilo koje vrijedi za atopijski dermatitis je da ne postoji univerzalna krema jednaka za sve. Vašem djetetu može pomoći najobičnija, najjeftinija krema, a možda mu neka skupa koju kupite samo pogorša stanje. Atopijski dermatitis ne poznaje novčanu vrijednost krema, a pravila nema ili ga dosad nisu našli. Ako uvidite da vašem djetetu odgovara određena krema – ne kupujte više niti jednu drugu.

SAZNAJTE VIŠE – Alergija na hranu kod djece

Emolijenti nemaju štetne sastojke pa ih možete nanositi i kada je koža oporavljena. Za atopijski dermatitis sapun nikad nije dobro rješenje, a nakon kupanja bebu obrišite laganim tapkanjem ručnikom po tijelu.

Ako se pojave veliki crveni plikovi, pedijatar će vam zasigurno prepisati steroidnu kremu ili mast koja bi se trebala nanositi samo na crvene mrlje i ne više od dva puta dnevno.

Zbog straha od oštećenja osjetljive bebine kože, mnogi roditelji ne počnu s terapijom na vrijeme, no vjerujte savjetima svojega liječnika kako posljedice ne bi bile puno teže. Ekcem se ponekad inficira, i onda je potrebno liječenje antibioticima u obliku kreme, sirupa ili, u krajnjem slučaju, intravenozno.

Svrbež je najiritantniji dio te bolesti zbog kojega beba ne može normalno ni spavati, stoga je najbolje odmah na samom početku otići dermatologu kako biste izbjegli najgore.

Foto: Freepik