Trudnoća i porođaj

Znanstvenici povezuju postporođajnu depresiju s danjim svjetlom

Pitajmamu Postporođajnu Depresiju (1)

Postporođajna depresija se javlja kod gotovo 30 posto žena

Postporođajna depresija ne bira, a od nje prema nekim ispitivanjima pati između 20 i 30 posto žena. Takva vrsta depresije utječe na ženino zdravlje, na mogućnost povezivanja s bebom te na kraju, i na cijelu obitelj.

I dok se mnogi bave kako tu depresiju riješiti, što je doista ključan problem, stručnjaci sa Sveučilišta u Kaliforniji počeli su istraživati moguće uzroke depresije te su je počeli povezivati s izloženošću trudnice danjem svjetlu.

Posljednje tromjesečje trudnoće

Usredotočili su se na posljednje tromjesečje trudnoće te otkrili kako su depresiji sklonije upravo trudnice koje su manje vremena bile izložene danjem svjetlu i samim time primale manje vitamina D.  Znanstvenici su i inače manjke sunčeve svjetlosti i vitamina D povezivali s depresijom kod ljudi, no sada su to uspjeli povezati i s trudničkom depresijom. 

Njihovo istraživanje podupire i otkriće kako je velik broj žena koje se bore s postporođajnom depresijom zadnje tromjesečje “odradilo” u zimskim mjesecima s manje sunca, dok su žene, ispitane u studiji koje nisu patile od depresije, zadnje tromjesečje trudnoće proživjele u proljetnim ili ljetnim mjesecima. 

Nakon ovakvih istraživanja, ne čudi činjenica da je vitamin D postao obavezan dodatak prehrani za trudnice diljem svijeta, a preporučuje se i što češći boravak na otvorenom, pogotovo za vrijeme lijepih i sunčanih dana.

Foto: Freepik