Trudnoća i porođaj

Druga trudnoća – zašto je potpuno drugačije iskustvo od prve?

Druga trudnoća

Druga trudnoća je najčešće potpuno drugačije iskustvo od prve. Prva trudnoća sa sobom nosi uzbuđenje, brige i radosti koje se prvi puta osjećaju. Druga trudnoća zato može biti mirnije i opuštenije iskustvo s obzirom da ste sve to već jednom prošli.

Za vas je bitno da druga trudnoća prođe uredno, ali i da je pokušate učiniti što ljepšom.

Usporite.

Izuzetno je važno da nađete vremena za odmor i relaksaciju. Sada nije vrijeme da preuzmete na sebe dodatne zadatke, vaše će vas prvorođenče dovoljno zaokupljati i umarati.

Također, odgajanje i podizanje dvoje djece dvostruko je teži posao, pa iskoristite trudnoću kao priliku za odmor.

Nađite načina za uštedu vremena.

Na primjer, kupajte se zajedno s djetetom, naučite dijete da samo sprema krevet i posprema igračke za sobom. Neka vam dijete pomaže u sitnim kućanskim poslovima: brisanju prašine, prostiranju i rasprostiranju stola (ovisno o djetetovoj dobi). Kuhajte dvostruku količinu pa višak zamrznite za drugi dan.

Ne ustručavajte se tražiti pomoć.

Susjeda će možda biti presretna da se poigra sat vremena s vašim djetetom ili ga izvede u šetnju. Suprug možda otkrije da uživa u kupovini namirnica. Zaposlite bake i djedove. I zapamtite: pola sata odmora dnevno čini čuda.

Provedite kvalitetno vrijeme sa starijim djetetom.

Odvojite vrijeme kada u miru možete popričati s djetetom, poigrati se kockicama ili pročitati neku lijepu priču. Bitno je uključiti dijete u pripreme za dolazak malog brace ili seke: neka vam pomogne postaviti krevetić, složiti robicu… Dajte djetetu da sluša i opipa bebine pokrete u trbuhu, zajedno pričajte bebi u trbuhu – to će mu pomoći da se lakše pripremi za bebin dolazak i osjeti da vam pomaže.

Pazite na prehranu.

Polako prolazi razdoblje u kojem ste si mogli dopustiti pokoji zalogaj više, a sada je vrijeme da malo pripazite na kilograme. Tijelo je umornije i iscrpljenije pa neće toliko energije odnosno kalorija trošiti kao s prvim djetetom.

Foto: Freepik