Bebe i mališani

Društvene igre – 7 razloga zašto su korisne za mališane

pitajmamu-drustvene

Duge zimske večeri od roditelja zahtijevaju često još više ideja za zabavu mališana. Društvene igre uvijek su dobra ideja, posebno zato što su višestruko korisne za mališane.

Nije uvijek lako skratiti hladne zimske večeri, duge vikende provedene većim dijelom u zatvorenom. Ova će zima biti čak još malo „teža“.

Imamo rješenje za vas – nabavite društvene igre. Za njih definitivno vrijedi ono „zabava za cijelu obitelj“. Osim toga, korisne su za mališane!

Zašto su društvene igre dobre za mališane?
1. Prilika su za rano učenje

Čak i najjednostavnije igre pomažu najmlađim igračima naučiti boje, prve brojeve. Osim toga, razvijaju koordinaciju ruka-oko, te potiču korištenje desne ruke za pomicanje raznih figurica po ploči.

Pročitajte još i: Kako čistiti dječje igračke?

I stariji mališani profitiraju! Društvene su igre dobre za razvoj dijela mozga koji je zadužen za planiranje, organiziranje i donošenje odluka.

2. Razvijaju društvene vještine

Okruženje u kojem se igraju, potiče natjecateljski duh, kao i i verbalne vještine, ali i važne osobine poput strpljenja i odlučnosti. Razvija se i koncentracija, te pamćenje – moraju pamtiti kad su na redu, ali i pravila igre.

3. Motiviraju mališane

Natjecateljski duh koji je karakterističan za društvene igre potiče mališane da budu što bolji, jer ipak je njihova „čast“ na kocki! Zbog toga su dodatno usredotočeni na igru, što je dodatni plus. Tako se može produžiti trajanje pažnje kod mališana.

Pročitajte još i: Koje igračke mogu potaknuti razvoj govora i jezika?

4. Uče djecu kako postizati ciljeve

Neke od osnovnih principa na kojima se temelje društvene igre su upravo one koje su potrebne za ostvarivanje ciljeva. Na primjer, u igrama za one malo veće mališani uče kako pridobiti saveznike, kada napraviti određeni korak, kako predvidjeti strategiju protivnika. To sve uči mališana kako postići cilj.

5. Uče rješavati probleme

Vještina rješavanje problema je važna na svim područjima života. Društvene igre uče djecu kako rješavati probleme u stvarnom životu. društvene igre, posebno one za malo veće mališane, zahtijevaju analiziranje problema, shvaćanje svih elemenata, te na kraju rješavanje problema.

6. Uče mališane kako dostojno izgubiti

Čak i kod onih mališana kojima gubljenje u igri teško pada, trebalo bi se ustrajati na pravilima i usmjeriti ih da igraju baš tako, po pravilima. Iako vam se čini da je bolje nekad u početku popustiti, to je dugoročno lošija opcija. Pohvalite ih ako uspiju imalo dostojno izgubiti. Recite: „Tako sam ponosan na tebe što si ostao miran iako si izvukao kartu koja ti se nije svidjela. Nadam se da ćeš idući put izvući bolju!“

7. Spajaju obitelj

Djeca obožavaju provoditi vrijeme s roditeljima i braćom/sestrama igrajući društvene igre! To je kvalitetno provedeno vrijeme, i to – licem u lice. Tako se dodatno stvaraju emocionalne veze unutar obitelji, poboljšava se komunikacija i, ne biste vjerovali, otklanja stres. Osim toga – nitko nije ispred ekrana, a to je plus!

Foto: Freepik