Obitelj

Kako baka i djed mogu pomoći kada stigne beba?

Pitajmamu Stigne Beba

Bake i djedovi mogu biti izvrsna podrška novopečenim roditeljima kada stigne beba.

Ne mora doći do sukoba generacija. Evo kako:

1. Baka i djed se mogu ponuditi da će poslati obavijest i kratke informacije o rođenju svim rođacima i obiteljskim prijateljima. Naravno, ako se roditelji slažu.

2. Obavit će jednostavne kućanske poslove bez previše zapitkivanja poput: “Gdje ide ovaj tanjur?” ili “Koji prašak za pranje koristiš?”, tako da ustvari i vi imate osjećaj kao da radite zajedno s njima.

3. Baka i djed se mogu raspitati što volite jesti, pobrinuti se da vas po izlasku kod kuće čeka ručak te pripremiti i nekoliko gotovih smrznutih obroka za naredne dane.

4. Napravit će puno lijepih obiteljskih slika tih prvih zajedničkih trenutaka. No, te slike trebaju biti spontane, bez tjeranja na poziranje i naravno, bez pretjerivanja.

5. Baka i djed mogu čuvat bebu. Ako mama doji to možda i neće biti nego dugačko “bebisitanje”, ali novopečenim roditeljima će dobro doći barem odlazak u šetnju ili na kavu. A ako se bake i djedovi služe mobitelom, uvijek mogu poslati poruku ili fotku kao dokaz da je beba u sigurnim rukama.

6. Izvest će bebu u šetnju – da se iscrpljeni roditelji naspavaju barem sat vremena.

7. Pitat će prije nego nešto naprave po svom. Vjerovali ili ne, neki bake i djedovi poštuju mišljenje roditelja. Znaju da se puno toga promijenilo otkako su i sami imali bebu. Zato će provjeriti slažu li se roditelji s nekim njihovim postupcima.

8. Baka i djed mogu posvetiti vrijeme starijem djetetu ako ga imate i pomoći mu da se tih prvih dana ne osjeća zapostavljeno.

Foto: Freepik