Trudnoća i porođaj

Stiže beba? Evo kako vaša trudnoća može biti mirna i bez stresa

nifty

Vijest o trudnoći je jedna od najljepših i najuzbudljivijih novosti u životu svake žene. Donosimo ideje što sve napraviti kako bi iščekivanje do poroda bilo bez stresa i briga!

Trudnoća: sreća i odgovornost ruku pod ruku

Dok je trudnički trbuh još gotovo nevidljiv svakoj se trudnici u glavi počinju vrtjeti razna pitanja: “Hoću li biti dobra mama? Koje ćemo ime bebi dati? Kome će sličiti? Kakve će boje oči će imati? Hoće li biti sve u redu? Hoću li znati dobro odgojiti dijete?”


Prvi ginekološki pregled je za svaku trudnicu poseban trenutak jer se na njemu utvrđuje je li trudnoća jedno ili višeplodna, ginekolog daje prve naputke i određuje se okvirni datum poroda. Svaka bi trudnica rado saznala što više o zdravlja svoje bebe i tako uživala u trudnoći sa što manje briga.

U prvom tromjesečju se odlučujete za prenatalni test

U ranoj fazi trudnoće može se birati između nekoliko testova i pregleda koji mogu otkriti dragocjene informacije o zdravlju bebe.

Pomoću pregleda nuhalnog nabora koji ginekolog može napraviti sa točnošću od 60 – 70%, procjenjuje se rizik za neke od najčešćih genetskih bolesti. Uz ultrazvuk se može napraviti i analiza krvi.

Svaka majka želi što pouzdanije informacije, tako se velika većina odlučuje za neinvazivni prenatalni Nifty test. Pouzdanost mu je 99% u detekciji najčešćih trisomija, može se napraviti već od 10. tjedna trudnoće.
Kod mjerenja nuhalnog nabora, koji testira najčešće trisomije, Nifty test testira više od 60 genetskih nepravilnosti.

nifty

Visoku pouzdanost osigurava upotreba najnovije tehnologije genetskog sekvenciranja. Do sada je test napravilo više od 5 milijuna trudnica diljem svijeta, postupak traje svega nekoliko minuta, iznimno je jednostavan i siguran. Rezultati se čekaju od šest do deset dana što je u odnosu na ostale prenatalne testove izuzetno brzo.

Na vrijeme pripremiti svu potrebnu dokumentaciju

Većinu dokumentacije (dječji doplatak, rodiljni za majke ili roditeljski za očeve) može se u današnje vrijeme prikupiti online. Informirajte se kako možete pripremiti papire prije poroda, kako biste imali čim manje brige nakon poroda.

Kako bi i muški dio obitelji uživao s bebom možda bi bilo za obitelj idealno da razmislite i o roditeljskom dopustu za tatu, ali i da se informirate koliko dana ima tata pravo ostati od kuće kad se beba rodi.

Mislite pozitivno

Naši stari su govorili: “Mirna trudnoća znači mirnu bebu.” Razmišljajte o trudnoći i promjenama koje ona čini vašem tijelu. Pročitajte koju kvalitetnu knjigu, razgovarajte s drugim trudnicama i majkama, ostanite tjelesno aktivni. Posavjetujte se sa svojim ginekologom oko poroda, pitajte sve što vas brine i leži na duši.

Pripremite svoj dom

Napravite temeljitu akciju čišćenja doma. Kada stignete kući beba će oduzimati većinu vaše pozornosti. Bit ćete puno mirniji ako su prozori oprani, pod obrisan pod, posteljina promijenjena…

Unaprijed možete pripremiti nekoliko obroka. Neka variva, juhe, tjestenine i druga jela možete pripremiti u većim količinama, zamrznuti i koristiti kada vam bude trebalo.

nifty, trudnoća, trudnica, test

Uživajte u stvaranju kutka za svojeg mališana. Od prve odjeće do dječjih kolica, stolića za previjanje i drugih potrepština. Nemojte zaboraviti kako beba ne treba najskuplju i najbolju opremu već maminu nepodijeljenu nježnost, pozornost i strpljenje.

Pripremiti brata, sestru i kućne ljubimce na dolazak bebe

Očekujete drugu bebu? Vjerojatno se pitate kako ćete svojem prvorođencu predstaviti novog člana obitelji, kako će se naviknut na neposrednu blizinu i hoće li međusobno stvoriti bezuvjetno savezništvo?

Ključ uspjeha je u komunikaciji. Treba objasniti mališanu da zbog brata ili sestre neće biti ništa manje vrijedan ljubavi ili pozornosti. Dati mu na znanje kakvu ima ulogu – uključiti ga u pripreme na bebu, izbor imena, raditi planove za budućnost. Neka pripremi igračke s kojim će se zajedno igrati i stvari koje će naučiti sestru ili brata.

Velika većina majki brine kako će se njihov kućni ljubimac ponašati prema novom članu obitelji. Već prije poroda možete ga početi navikavati na dječje glasanje i neugodne dodire. Pobrinite se također da se kućni ljubimac ne osjeti zapostavljenim zbog dolaska novog člana, da se njegova rutina šetnji, hrane i prisnog odnosa drastično ne promijeni. Dozvolite mu da upozna i zavoli bebu na svoj način. Dozvolite psu ili mački da ponjuši bebu. Također ako ga poliže neće bebi biti ništa!

Počnite uživati u svakom danu koji je pred vama, jer svaki trenutak je jedinstven!

Više informacija o Nifty testu možete pronaći na web stranici nifty-test.hr gdje se možete i naručiti na besplatno savjetovanje kod liječnika

Foto: Nifty