Trudnoća i porođaj

Spontani pobačaj – zašto se događa i koji su uzroci?

spontani pobađaj

Spontani pobačaj definira se kao gubitak trudnoće, prije nego što je plod sposoban za samostalni život izvan maternice. To je obično do 20. tjedna trudnoće, odnosno težine ploda do 500 grama.

Danas se smatra da gotovo 50% trudnica doživi spontani pobačaj, a moderni testovi za trudnoću otkrit će prvu skupinu spontanih pobačaja, biokemijske trudnoće.

Spontani pobačaj – vrste
 1. Kompletni: događaju se kada žena dobije bolove u trbuhu, prokrvari, te pobaci plod, nakon čega najčešće nije potrebna kiretaža
 2. Nekompletni: događaju se kada žena dobije bolove, te pobačaj krene uz krvarenje. U takvim slučajevima krvarenje je vrlo intenzivno, bolovi su jaki, te plod ne izađe do kraja iz maternice. U tim slučajevima je potrebna kiretaža.
 3. Blighted ovum (vještičje jaje): do takvog pobačaja dolazi kada se u maternici stvorila gestacijska vrećica, ali se plod nije formirao, te se obavezno mora napraviti kiretaža.
 4. Zadržani pobačaj: događa se kada se pojavi plod, ali se iz nekog medicinskog razloga, ne mogu naći otkucaji srca, te se takva trudnoća mora prekinuti.
 5. Septički pobačaj: pobačaj koji je popraćen nekom vrstom infekcije, a koji predstavlja veliku opasnost za ženu.
Biokemijska trudnoća

Biokemijska trudnoća se događa mnogim trudnicama, a situacija je najčešće ovakva… Žena sumnja na trudnoću, napravi test, test je pozitivan, otiđe na ultrazvuk, ali ploda i gestacijske vrećice nema. Takve trudnoće obično završe vrlo rano, možda čak i prije nego što se stigne napraviti ultrazvuk i nakon toga slijedi normalna menstruacija.

Nije riječ o lažno pozitivnom plusiću na testu, jer su postojale povišene vrijednosti hormona, već je zametak odumro odmah nakon stvaranja, a prije implantacije.

Najčešći uzroci biokemijskih trudnoća su:
 • poremećaji kromosoma- najčešće  jajna stanica ili spermij nose kromosomsku grešku zbog koje se zametak ne može razviti
 • anomalije maternice- mogu biti prirođene poput pregrade maternice ili stečene poput mioma
 • manjak hormona- u nekih žena se javlja manjkava lutealna faza ciklusa zbog čega imaju premalo hormona da održe trudnoću
Uzroci spontanih pobačaja

U gotovo 70% slučajeva uzroci spontanih pobačaja su kromosomski, slijede infekcije, pa izloženost vanjskim toksinima, hormonalna neravnoteža, pretilost i dijabetes. Postoje skupine žena kojima je povećan rizik od spontnog pobačaja, a to su žene s policističnim jajnicima, poremećajem rada štitnjače, visokim krvnim tlakom, te ženama koje piju i puše.

No, znanstvenici još uvijek nisu našli pouzdani dokaz odnosno korelaciju da pušenje ili pijenje alkohola tijekom trudnoće direktno utječe na pobačaj, već doprinosi riziku, ali i kasnijim anomalijama ploda, te primjerice smanjenom porođajnom težinom djeteta.

Simptomi spontanog pobačaja
 • grčevita bol u donjem dijelu abdomena
 • krvarenje
 • bol u leđima
 • slabost

Bitno je za znati, iako je bolna tema, da su spontani pobačaji česti. Oko 15 % trudnih žena će pobaciti, a nakon 12. tjedna trudnoće još daljnjih 1%, te takve pobačaje zovemo kliničkim pobačajima. Žena koja je već rodila jedno zdravo dijete, i nije prije imala spontanih pobačaja, ima nešto manju šansu za pobačaj od 12%.

Nakon spontanog pobačaja bitno je oko sebe imati ljude koji će vam dati podršku, te naravno paziti i nas vas i na vaše zdravlje. U tom ne morate i ne smijete biti sami.

Foto: Freepik