Trudnoća i porođaj

Biokemijska trudnoća – lažno pozitivne vijesti

biokemijska trudnoća

Biokemijska trudnoća izraz je koji se koristi kada se dogodi da na testu za trudnoću imate plusić ali vrlo brzo dobijete menstruaciju.

Tako se nazivaju trudnoće koje, nažalost, završe vrlo rano, čak i prije nego što se mogu vidjeti na ultrazvuku. Lažno pozitivne trudnoća odnosno biokemijska trudnoća najčešće završava pet tjedana od posljednje menstruacije.

Žene koje planiraju trudnoću biokemijsku trudnoću vide na testu urina i to zbog razina beta HCG hormona, ali unutar nekoliko dana trudnoća propada.

Takva trudnoća je relativno česta. Većina žena koja ih ima niti ne zna da je bila trudna. Čak svaka četvrta trudnoća završi kao biokemijska trudnoća.

biokemijska trudnoća

Zašto se događa biokemijska trudnoća?

Nažalost, takva se situacija događa kada se oplođena jajna stanica „ne primi“, odnosno ne implantira zbog neke genske ili druge abnormalnosti. No, to nije razlog za strah. Ona nema simptoma jer plod najčešće odumre prije petog tjedna. Tek se nakon šestog počinju javljati simptomi poput mučnine ili osjetljivih grudi.

Menstruacija nakon može biti obilnija i s ugrušcima, te s jačim bolovima nego inače. Većina žena koje imaju biokemijsku trudnoću poslije će roditi živo dijete.

Iako je takva trudnoća veliko razočarenje za parove koji žele zanijeti, liječnici apeliraju na činjenicu da većina žena nakon nje rodi živo i zdravo terminsko dijete.

Biokemijska trudnoća nije pokazatelj neplodnosti, već je potpuno normalan događaj koji nastaje zbog genetske ili neke druge abnormalnosti.

Što nakon?

Nakon biokemijske trudnoće najčešće nije potrebna kiretaža jer se maternica sama “čisti” do dolaska sljedeće menstruacije. Seksualni odnosi se preporučuju nakon završetka menstruacije, a “raditi na bebi” parovi mogu odmah nakon.

Foto: Freepik