Trudnoća i porođaj

Kiretaža – sve što morate znati na vrijeme

kiretaza, ginekologija, pobačaj

Kiretaža je intervencija u ginekologiji koja može biti dijagnostička i terapijska, a cilj je ljuštenje odnosno struganje maternice.

Što su dilatacija i kiretaža?

Diletacija grlića maternice jest proširenje vrata maternice koje omogućava da se u maternicu uvedu tanki i oštri intstrumenti – kirete.

Kiretaža je postupak struganja sluznice maternice, a izvodi se prilikom pobačaja (spontanih ili namjernih) u svrhu odstranjenja ploda ili zaostalih produkata trudnoće, kod nepravilnih krvarenja ili u slučaju sumnje na zloćudnu bolest maternice.

Kada se izvodi?
  • u slučaju pobačaja (spontanog ili induciranog) kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u maternici
  • u slučaju poroda kada se posteljica nije spontano porodila
  • u slučaju dijagnostičkog postupka kod žena s neredovitom i obilnom menstruacijom
  • u slučaju krvarenja iz rodnice kod menopauze
  • u slučaju dijagnostičkog postupka zbog sumnje na zločudne bolesti
Kako se izvodi?

Postupak se izvodi u općoj ili lokalnoj anesteziji, a zahvat započinje dilatacijom kanala vrata maternice nakon čega se u njezinu šupljinu uvode instrumenti pomoću kojih se vidi sadržaj maternice, prazni njezin sadržaj i uzimaju uzorci tkiva. Instrument kojim se struže maternica zove se kireta. To je oštar instrument kojim liječnik uzdužnim pokretima struže stijenke maternice, a sastrugani ostaci mogu se evakuirati pomoću vakumskog aspiratera ili pomoću posebnih kliješta za tu namjenu.

Kiretaža bi se uvijek trebala izvoditi pod anestezijom jer je postupak vrlo bolan. U većini slučajeva kiretaže daje se Apaurin kombiniran s Normabelom, no u slučaju jače boli uvodi se anestezija.

Obavezno upozorite liječnika ako vas kiretaža boli kako bi vam podesili anesteziju jer je u pitanju izrazito bolan postupak.

Postupak kiretaže obično traje pola sata, ali se može oduljiit i na sat vremena.

Što se događa nakon kiretaže?

Nakon kiretaže vrlo je vjerojatno da će žena krvariti, te će je liječnik ostaviti na promatranju u bolesti, ako je u pitanju bio veći zahvat. Nekoliko sati nakon postupka nećete moći jesti i piti, a nakon tog vremena ćete moći.
Zbog bolova u maternici liječnik će prepisati analgetike, te će upozoriti na potencijalne probleme prilikom mokrenja.

Foto: Freepik