Bebe i mališani

Beba ima osip, upomoć! – sve o vrstama osipa i simptomima

osip_pitajmamu

Kad ugledate osip na bebinoj nježnoj koži, to vas može itekako zabrinuti. Donosimo vam (p)opis koji vam može pomoći pri određivanju vrste osipa.

Bebina je koža uistinu delikatna, pa ju lako mogu iritirati razni proizvodi i sastojci, pa ako uočite osip, razlog može biti i nešto „bezazleno“ što ju je nadražilo. No, svejedno je dobra ideja provjeriti popis simptoma zbog kojih se treba zabrinuti.

  1. Ima li beba temperaturu?

Izmjerite bebi temperaturu. Ako je temperatura iznad 38,5°C, osip bi mogle biti i vodene kozice. U tom se slučaju javite pedijatru. No, ako beba nema temperaturu, vjerojatno se ne radi ni o čem ozbiljnom.

  1. Izgleda li beba kao da joj nije dobro?

Vjerujte svom instinktu! Dobro proučite bebu i odredite izgleda li vam dobro ili loše. Ako je blijeda i znojna, možda joj nedostaje vode.

  1. Jeste li napravili test sa čašom?

Staklenu čašu okrenite naopako i prislonite uz područje prekriveno osipom.

Ako kroz staklo i dalje vidite osip, vaša beba možda pokazuje simptome meningitisa, a to svakako zahtijeva pregled pedijatra.

  1. Jede li beba normalno?

Tek je dobar način ukazivanja na to kako se beba osjeća. Ako odbija hranu, dajte joj neko vrijeme, pa pokušajte ponovno. Ako i dalje odbija, vjerojatno se osjeća loše, pa se javite pedijatru.

  1. Piški li i kaka normalno?

Provjeravajte redovito bebinu pelenu. Ako jede normalno, morala bi imati oko 10 mokrih pelena na dan.

  1. Je li joj prevruće?

Ako se beba znoji ili joj je vruć trbuščić, možda je pregrijana. Razodjenite je i pričekajte kako biste vidjeli je li joj bolje – važno je ne pregrijavati bebu, posebno u ljetnim danima.

  1. Jeste li joj nedavno promijenili pelenu?

Ako je osip na bebinoj guzi, vrlo lako je moguće da se radi o pelenskom osipu, koji se može razviti iz puno razloga. Promijenite bebi pelenu i pokušajte ju što duže ostaviti bez pelene. Kremu nanosite uvijek na potpuno suhu kožu.

  1. Jeste li uveli neki novi proizvod?

Puno je stvari koje mogu iritirati bebinu nježnu kožu, a jedna od njih je i vaš parfem. Nježno očistite kožu bebe, posušite ju i nanesite zaštitnu kremu.

Foto: Freepik