Bebe i mališani

Opasnost od utapanja – poduzmite mjere opreza

oprez od utapanja

Opasnost od utapanja i dalje je u porastu – budite na oprezu i ove godine jer vrijeme je godišnjih odmora, a dio roditelja sigurno će ih provesti negdje na moru, nekom jezeru ili bazenima.

Djeca vole vodu, brčkanje, prskanje, ima li uopće bolje zabave od zabave u vodi? No, nikada nemojte zaboraviti na opasnost od utapanja. Svjetska zdravstvena organizacija i dalje upozorava na rastući broj smrti utapanjem kod male djece. Utapanje se tako na žalost ubraja u 10 vodećih uzroka smrti djece i mladih.

Koje mjere opreza poduzeti?
Stalni nadzor

Manja djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (svega nekoliko centimetara visine) u kratkom vremenskom razdoblju. Trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim plastičnim bazenima. Stalan nadzor roditelja jedno je od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja male djece. Nemojte misliti da ako “utrčite u kuću samo na sekundu“, ništa se loše ne može dogoditi.

Zaštita prilaza bazenima 

Djeci je potrebno onemogućiti slobodan pristup bazenima, i drugim izvorima vode. Ako niste u blizini, poslužite se zaštitnom ogradom, poklopcem ili jednostavno ispraznite bazenčić za svaki slučaj. Lako ga nanovo napunite.
U dvorištima u blizini kuća ne smiju se ostavljati kontejneri ili veće posude koje se mogu napuniti vodom.

Vještina plivanja

Naučeno plivanje smanjuje rizik utapanja kod male djece za 88%. Djecu koja su završila obuku plivanja potrebno je i dalje stalno nadzirati i pomagati u svladavanju i usavršavanju plivanja.

Sigurnosni prsluk 

Djeca koja ne znaju plivati trebaju pod stalnim nadzorom odraslih osoba nositi sigurnosni prsluk primjeren njihovoj dobi, visini i težini. Djeca mogu koristiti i sigurnosne pojaseve ili rukavice, no prilikom njihove upotrebe potreban je dodatan oprez jer ne pružaju visok stupanj sigurnosti kao prsluk.

Rijeke i jezera – dodatni oprez!

Kupanje u rijekama i jezerima treba biti pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu te struja i virova.

Foto: Freepik