Zdravlje i prehrana

Opekline od sunca – prevencija i savjeti

opekline od sunca

Opekline od sunca posljedica su predugog izlaganja štetnim sunčevim zrakama, koje mogu biti vrlo opasne za nježnu dječju kožu.

Najbolji lijek za opekline od sunca je prevencija, pa tako i u slučaju prekomjernog izlaganja suncu.

Bitno je naglasiti da djeca mlađa od šest mjeseci ne smiju na sunce, jer im je koža tanka i vrlo lako može dobiti opekline od sunca. Također, djecu mažite kremama sa zaštitnim faktorom iako je vani oblačno jer UV zrake prodiru i kroz oblake.

ZAŠTITA I HIDRACIJA

Zaštitne kreme ne bi trebalo nanositi bebicama do šest mjeseci starosti, a starijoj djeci nanosite kreme s mineralnom zaštitom koje nemaju parabena i konzervansa. Naime, mineralna zaštita sprječava UV zrake da prodru u kožu, a najčešće su vrlo guste, teško se razmazuju i peru – ali su najučinkovitije.

Djeci mlađoj od tri godine kremu sa zaštitnim faktorom nanosite otprilike svakih sat vremena, a starijoj svaka dva do tri sata. No, to ovisi jesu li se djeca kupala, ako jesu onda ih namažite čim izađu iz vode.

Također, nemojte zaboraviti na hidriranje. Djeca u igri često zaborave da su žedna pa svom mališanu omogućite da ima bocu s vodom pored sebe, te ga podsjećajte da pije.

Kako vaša beba ovog ljeta ne bi bila žrtva opeklina od sunca donosimo vam savjete za prevenciju:

Savjeti za prevenciju:
  1. Bebe puzalice uvijek moraju imati šeširić na glavi koji im pokriva vrat i po mogućnosti ramena
  2. Bebe hodalice isto tako moraju imati šeširić na glavi, a ako nije jako vruće i bijelu prozračnu majicu, te odgovarajuću obuću jer i stopala mogu dobiti opekline
  3. Djecu uvijek mažite zaštitnim faktorom 25+
  4. Pravilo nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom je da se nanosi najmanje pola sata prije izlaganja suncu, te odmah nakon izlaska iz vode na suhu kožu.
  5. Ako dijete želite dodatno zaštiti, prilikom boravka na suncu neka nose svjetlu i prozračnu odjeću koja im pokriva ruke i noge, ali pazite da se ne znoje tj. da im nije vruće
  6. Prilikom boravka na suncu neka konzumiraju puno tekućine i svježeg voća
  7. Ne izlažite se suncu u periodu od 10 do 18 sati
  8. Izlaganje suncu ograničite na kratke periode, a u međuvremenu boravite u hladu
  9. Sunce iscrpljuje organizam stoga uvijek nastojte i vi i beba malo odmoriti nakon boravka na suncu
  10. Oči im zaštitite sunčanim naočalama

Za kraj, podsjećamo vas da pratite i vremensku prognozu, te ne izlazite s malom djecom vani ako postoji opasnost od visokih UV zračenja ili toplinskog udara, odnosno naglog skoka visokih temperatura.

Foto:Freepik