Zdravlje i prehrana

Toplinski udar – što je to?

toplinski udar

Toplinski udar je sličan sunčanici. Nastaje zbog povišene tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama.

Toplinski udar ne mora nastati kao direktna posljedica izlaganja suncu. Ne rijetko se i tijekom vrućih ljetnih dana može vidjeti mama u dužoj šetnji s djetetom koje spava u nosiljci – često tijekom podneva. S jedne strane grije ga majčino tijelo, a s druge sama nosiljka koja sadržava sintetičku spužvu.

Pregrijavanja su lako moguća uz povećanje temperature zraka. No znatno češće ali i opasnije situacije u kojima može doći do toplinskog udara zasigurno su one kada dojenče unosite u automobil koji je bio parkiran na suncu.

Kako beba reagira na vrućinu?

Nikada se ne smije zaboraviti na činjenicu da dijete mlađe od godinu dana ne reagira na tako visoku vanjsku temperaturu kao starije dijete ili odrasla osoba i lako može uslijediti toplinski udar.

Ako je auto pregrijan, treba otvoriti vrata i prozore te ga dobro prozračiti i uključiti ventilaciju uz spuštena prozorska stakla dok temperatura u unutrašnjosti vozila ne postane podnošljiva. Tek tada možete dijete unijeti u automobil, gdje svakako treba imati svoju sjedalicu primjerenu dobi.

Kako pomoći?

Ako se uza sve mjere opreza ipak dogodi sunčanica ili toplinski udar, svakako treba potražiti liječničku pomoć. U međuvremenu treba pomoći djetetu: dati tekućinu, ali ne prenaglo jer može povratiti.

Ako se radi o toplinskom udaru, važan je unos veće količine minerala – kuhinjske soli. Na glavu treba staviti komadiće leda omotane platnom ili jednostavno hladne obloge. Dijete treba smjestiti u zasjenjenu i svježu prostoriju.

Foto: Unsplash