Mama

Zaštita od sunca – savjeti za mame

zaštita od sunca
Ana Zibar

Drage moje mame, brinite o svojoj koži i zaštitite ju od sunca odgovarajućom zaštitom, jednako kao što brinete i o zaštiti kože svojih mališana. Ne stavljajte sebe na posljednje mjesto jer je sunce i njegovo zračenje vrlo opasno.

Tijekom cijele godine većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima, pa ne čudi šok koji naša koža doživi kada dođe proljeće i zasja sunce.

Savjet farmaceuta

Prilikom odabira proizvoda za zaštitu od sunca savjet sam potražila od farmaceuta koje, uz dermatologe naravno, smatram stručnjacima koji mogu dati preporuku za kvalitetan proizvod.

Osim preporuke za odgovarajuće proizvode dobila sam i nekoliko savjeta koje sam odlučila podijeliti s vama.

Na samom početku je vrlo važno znati da sunce ne treba izbjegavati jer je sunčanje našoj koži itekako potrebno. Treba pripaziti da bude u jutarnjim ili popodnevnim satima i da se pritom koristiti odgovarajuća zaštita od sunca.

Zaštita od sunca
Ana Zibar

Zaštita kože lica

Što se zaštite kože lica tiče važno je odabrati proizvod koji će vam najbolje odgovarati, a to se može tek kada odredite svoj tip kože.

Nemojte na lice nanositi kreme za tijelo jer su takve kreme bogatije teksture. To se osobito ne preporučuje osobama koje imaju mješovitu ili masnu kožu lica, ali i onima sa suhom kožom lica jer se mogu pojaviti bubuljice.

Koristite preparate čiji SPF ne smije biti manji od 30, a za vrijeme jakih vrućina je najbolje koristiti preparate sa SPF 50. Svakako prilikom kupnje pripazite da proizvod u sebi sadrži zaštitu od UVA zraka.

Brinite o zaštiti dijelove tijela koji su najviše izloženi suncu – nos, usnice, lice, uši, zatiljak, vrat, ramena, ruke, dekolte, leđa, područje iznad koljena i gornji dio stopala.

Svakodnevna zaštita lica

Na lice se zaštita od sunca treba nanostiti svaki dan!

Neke mame vjeruju kako je uobičajena hidratantna ili tonirana krema s zaštitnim faktorom 25 dovoljna za zaštitu kože lica od sunca, ali to naravno nije točno jer takvi preparati štite prilikom kraćeg izlaganja suncu za vrijeme cijele godine, ali ne i za vrijeme dužeg izlaganja jakom suncu.

Kod dužeg izlaganja suncu je potrebno koristiti preparat koji je posebno namijenjen zaštiti od sunca, a tek onda se preko njega može nanijeti primjerice tonirana krema.

Zaštita od sunca
Ana Zibar

Prozračna odjeća

Uz mazanje zaštitnom kremom svakako preporučujem i nošenje prozračne odjeće kojom ćete prekriti najizloženije dijelove tijela poput ruku, ramena i leđa. Oči i glavu obavezno zaštitite sunčanim naočalama i šeširom!

Kada nanosite zaštitnu kremu na tijelo, nije potrebno nanositi je u nekoliko slojeva kako bi povećali njenu učinkovitost! Važno je ravnomjerno nanijeti kremu na sve dijelove tijela.

Visoki zaštitni faktor

Najbolje je koristiti zaštitni faktor 50+ ili minimalno 30. Veći zaštitni faktor ne znači da možete biti dulje na suncu jer SPF određuje samo koliki postotak UVB zraka sprečavaju da dospiju do kože. UVB zrake su odgovorne za pojavu opekotina i crvenila od sunca, a SPF ih filtrira i spriječava.

Oblačni dani

Kada nam usred ljeta stignu oblačni dani važno je ne zaboraviti zaštititi svoju kožu jer i za vrijeme takvih dana 80% UVA zraka prodire kroz oblake.

Što se vodootpornih preparata tiče, oni su super i pružaju dulju zaštitu, ali nakon kupanja svejedno ponovite mazanje i to u razmaku od 45 minuta.

Istraživanja su pokazala kako su koristi koje osoba ima od stvaranja vitamina D prilikom sunčanja daleko manje od štete koju sunce nanese koži koja nije adekvatno zaštićena.

I zato se nemojte zaboraviti zaštititi jer čak i kada nanesete na kožu zaštitni faktor vaša koža stvara dovoljno vitamina D.

U videu pogledajte kojih su top 10 proizvoda za zaštitu lica meni preporučili farmaceuti.

piše: Mama Ana Zibar
foto: privatni album

www.zenskisvijet.com