Bebe i mališani

Prve cipele za bebe – kako ih odabrati i na što paziti

pitajmamu-prve-cipele-za-bebe

Prve cipele za bebe mogle bi vam zatrebati u dobi od devet do 18 mjeseci kad će beba vjerojatno napraviti svoje prve, nesigurne korake. Važno je znati na što trebate obratiti pažnju prilikom kupovine.

Iako je prije tek nekoliko desetljeća bilo uvriježeno mišljenje da prve cipele za bebe moraju biti čvrste i visoke, danas stručnjaci upućuju na sasvim drugi izbor. Prva obuća za bebe kakva se danas preporučuje mnoge starije podsjeća više na – papuče, pa često smatraju da to nije dobar izbor. No, ne dajte se smesti! Naime, najbolje je da prve cipele za bebe budu što sličnije – bosoj nozi.

U kupovinu

Tek kad je beba stabilna i samostalno može napraviti najmanje desetak koraka, vrijeme je za prve prave cipele za bebe. Tada se oboružajte strpljenjem i krenite!

Kad krenete u potragu za prvim cipelama, važno je imati na umu nekoliko stvari:

Veći broj – Stopalo vaše bebe u ovoj fazi ubrzano raste, pa neka cipele svakako budu broj veće nego što mislite da bi bebi trebalo. Važno je izmjeriti bebi stopala prije kupovine. Štoviše, možete ih mjeriti svakih osam tjedana da biste bili sigurni da nije već prerasla prve cipelice.

Stručno oko – Pronađite trgovinu u kojoj rade upućeni prodavači koji će vam moći pomoći oko izbora najboljeg modela. Stopalo ne raste samo u dužinu, nego je tu širina i oblik. Naime, neka djeca imaju visok rist ili široku nožicu, pa im ne odgovara svaka cipela.

Oblik – Pazite da potplat cipela ne bude prevelik ili nespretno napravljen kako se dijete ne bi spoticalo.

Materijal – Birajte mekane i prozračne materijale – koža i antilop su dobar izbor, ali puno, naravno, ovisi o godišnjem dobu u kojem kupujete cipele.

Potplati – Neka i potplati budu lagani i fleksibilni kako bi olakšale pravilan korak. Iako cipele trebaju biti mekane, stražnji dio cipele trebao bi biti čvrst i stabilan.

Vezice – Najbolji izbor za učvršćivanje cipela na nožici je čičak.

Ne mora biti moderno

I za kraj, ma koliko simpatično bilo djecu oblačiti poput minijaturnih verzija odraslih, cipele poput balerinki, uggsica ili startasica nisu najbolji izbor za prve cipele za bebe. Takve cipele ne podupiru dovoljno dobro malena stopala koja se ubrzano razvijaju i pred kojima stoje veliki, novi izazovi.

Foto: Freepik