Bebe i mališani

10 stvari za bebu na kojima možete uštedjeti!

stvari, cipelice, kozmetika, igračke

Ne postoji ništa ljepše od trudnoće. Tih 9 mjeseci iščekivanja prožeto je, da umorom i bolnim gležnjevima, ali i kupovanjem stvari za bebu, biranjem boje za sobicu, planiranjem poroda, bebinim prvim udarcima…

No, istina je da bebama ne treba puno – čista pelena, roditelji koji ih vole i hrana.

Evo i popisa stvari za bebu koje vam NEĆE trebati:
Cipelice

I pedijatri i ortopedi ne preporučaju nošenje cipelica dok beba ne prohoda, a i onda će predložiti boso tabananja prije nego cipelice. Da i ne spominjemo, da klincima jako brzo raste stopalo! Jednako dobro kao cipelice funkcioniraju čarapice, a i jeftinije su. Pa, ako baš imate potrebu kupiti cipelice jer su taaako slatke, kupite jedan par za uspomenu i uštedite novac.

Dekice za bebu

Uvijek je dobro imati pričuvnu dekicu kada ste vani, ako bebaču bude hladno, ali zaista nema potrebe kupovati sedam dekica jer su slatke. Jedna proljetno- ljetna dekica i tanji populun za hladnije dane sasvim su dovoljni. Samo jedan (ključan) razlog ćemo istaknuti: malene su i bebač se neće moći njome pokrivati nakon godine dana, tako da ćete imati hrpu deka koje će skupljati prašinu u ormaru.

Previše kozmetike

Bebama je dovoljno nekoliko kapi ulja ili kreme za nakon kupanja, te nježni sapun ili kupka. Ne trebaju vam kremice za lice, pa kremice za pazuhe i sl., osim ako beba nema nekih kožnih problema. Krema za guzu je sasvim dobra za mazati lice i ostatak tijela jer je blaga i nema parfema.

Odjeća za novorođenčad

Dakako da vam treba 10+ bodija, hlačica i čarapica, ali zaista nema potrebe za minijaturnim zimskim jaknama veličine 58 ili te preslatke karirane hlačice s tregerima. Bebačima je zaista najudobnije u prozračnim bodijima i laganim gegicama, a najviše vole biti goli.

stvari, cipelice, kozmetika, igračke

Grijači i sterilizatori za bočice

Vodu koju ćete u godini dana potrošiti na grijanje bočica i opkuhavanje je zaista puno jeftinija nego grijači i sterilizatori za bočice.

Blenderi za dječju hranu

Čitaj između redaka: bilokoji multipraktik jednako će izmiksati jabučicu i mrkvicu kao i onaj koji na sebi nosi naljepnicu BABY.¨

Igračkice

Zaista, ali zaista, i ne može naglasiti koliko vam zaista neće trebati igračke do prve godine djetetovog života. Em, se najviše vole igrati s loncima i poklopcima, em te igračke više nikada neće taknuti jer ih se neće sjećati, em ćete uštedjeti i novac i prostor za pohranu. Pogotovo, plišanci. Jesu slatki, ali su i puni prašine.

Kolijevke

Kolijevke, odnosno zibalice su zaista slatke i tu otprilike staje njihova funkcionalnost. Dječji krevetić, odnosno popularno kinderbet je daleko jeftiniji, prilagodljiv je (u nekima se može spavati do 160 cm visine) i ne postoji opasnost od izvrtanja kada bebači dođu u dražesnu fazu stajanja i izlaženja iz kreveta.

Stolići za presvlačenje

Uzevši u obzir da se prosječni klinac skine iz pelena s dvije i pol godine, te da će mu se količine odjeće do te dobi učetverostručit, puno je jednostavnije i praktičnije kupiti podlogu za prematanje koja se može montirati na krevetić ili staviti na neku ravnu podlogu. Uostalom, djeca se mogu presvlačiti i na krevetu, kauču, podu, klupici u parku…

Hodalice

Ni pedijatri ni ortopedi ih ne preporučuju, jer bi se djeca sama trebala naučiti hodati kada je njihovo tijelo za to spremno. Nisu dobre ni za kralježnicu, ni za stopala, a postoji ozbiljna opasnost od prevrtanja kada maleni istraživač odluči zanemariti sigurnosna uputstva i objesiti se za zavjesu ili dosegnuti nešto što mu je van dosega.

Foto: Freepik, Pixabay