Bebe i mališani

Kako organizirati dječju sobu

Najzabavnije, ali i najzahtjevnije organizacijske aktivnosti u svakoj obitelji tiču se osmišljavanja dječje sobe. Iskoristite savjete profesionalne organizatorice i osigurajte svom djetetu funkcionalan i ugodan životni i radni prostor.

Kao i svaka druga prostorija u vašem domu, dobro organizirana dječja soba je rezultat čitavog niza uspješno riješenih pitanja. Većina se tiče djeteta čiju sobu organizirate (dob, spol, karakter, navike), a ostalo su pitanja samog prostora (oblik i kvadratura) te financijskih mogućnosti.

No mnoštvo pitanja nikako ne znači da organizacija dječje sobe mora biti kompliciran i mukotrpan proces, ako uključite malo planiranja i vodite računa o tome komu i čemu je soba namijenjena.

Obilježja dobro organizirane dječje sobe

Bez obzira radi li se o novorođenčetu, dvogodišnjem djetetu ili školarcu, dvije stvari obilježavaju dobro organiziranu dječju sobu:

Sigurnost
– apsolutni prioritet broj jedan, a lista stvari na koje morate paziti je naravno veća što je dijete mlađe. Strujne utičnice, prepreke na podu, nestabilan namještaj, oštri kutevi i razni opasni predmeti samo su neki od detalja o kojima morate voditi računa prije nego sobu proglasite spremnom za boravak svog djeteta.

Jednostavnost
– ovo je zlatni standard koji vrijedi za sve prostorije, a u dječjoj sobi je od presudne važnosti za lako snalaženje djeteta u prostoru kao i za njegovo aktivno sudjelovanje u održavanju reda. Dok je beba još mala i ne kreće se, jednostavnost se odnosi na mogućnost nesmetanog prematanja, hranjenja i spavanja. Kod vrtićkog djeteta prioritet su lako dostupne igračke i što više slobodnog prostora na podu, dok kod školskog djeteta postaju važnije police i radni stol.

Manje je više
– da biste dobro organizirali dječju sobu vodite računa o sljedećem:
Namještaj – Mislite prvenstveno na funkcionalnost i mogućnost kombiniranja jer time dobivate više mjesta u sobi i smanjujete troškove i potrebu naknadne kupovine. Izbjegavajte preduboke ormare i premale radne stolove, a posebno oprezni budite s bojama i dizajnom jer će neutralne kombinacije biti primjenjive puno duže nego one s najdražim likovima iz crtića. Obratite pažnju na modele i prodajna mjesta koja dozvoljavaju komadnu kupovinu (npr. želite krevet i ormar, ali ne i komodu), a razmislite i o izradi namještaja po mjeri.

Igračke – Prije svega kontrolirajte količinu koja ulazi u vaš dom i redovito se rješavajte igračaka koje više nisu u upotrebi. Vodite računa o dobi djeteta i maksimalno mu olakšajte dohvat najčešće korištenih igračaka, ali i mogućnost da ih bez vaše pomoći vrati na mjesto. Iskoristite neka od vrlo praktičnih rješenja kao što su viseće mreže za plišane igračke ili otvoreni drveni okviri sa plastičnim kutijama, ali tek NAKON što ste ustanovili koliko čega imate i gdje će što stajati.

Odjeća – Jako pazite na količinu pogotovo dok dijete brže raste i uvijek budite svjesni koliko čega ima. Pohranjivanje opet podredite djetetu i slijedite logiku lake dostupnosti i sezone. Ne zaboravite na spomenutu jednostavnost i iznenadit ćete se koliko toga ćete moći prepustiti djetetu (oblačenje, slaganje, vješanje).

Knjige i školski pribor – I ovdje je neophodno odrediti trajno i lako dostupno mjesto, a što je dijete starije ta će odluka biti više njegova nego vaša. Podržite ga u tome. Sa slikovnicama i crtaćim priborom bitna je kontrola količine, no kad dijete krene u školu više se ne radi samo o organizaciji nego i o radnim navikama koje se brže i lakše stječu u dobro organiziranoj sredini.

Dakle organizacija dječje sobe mijenja se zajedno s rastom i razvojem djeteta, no principi i načini organiziranja ostaju isti. Jednom kada ih u potpunosti naučite primijeniti moći ćete u svakom trenutku uspješno (re)organizirati sobu svog djeteta na optimalan način i što je još važnije podučiti i svoje dijete toj izuzetno korisnoj vještini.

Sretno!

Tekst: Tamara Kajari, profesionalna organizatorica
www.slagalicaorganiziranje.hr