Bebe i mališani

Skok u razvoju bebe: nakon šest mjeseci

skok u razvoju nakon šest mjeseci

Skok u razvoju bebe karakterizira nagli rast i razvoj bebe. S time dolazi i povećana potreba za hranom, bliskošću i pažnjom. Tijekom skokova u razvoju bebači su najčešće nervozniji i nemirniji, ali prolaze kroz nekoliko dana.

I dok su skokovi u razvoju kod novorođenčadi vrlo izraženi, svaki skok u razvoju nakon šestog mjeseca života neće biti takav jer:
  • već poznajete svoju bebu
  • beba je samostalnija
  • postoje i druge “smetnje” poput rasta zubića, uvođenje dohrane…
No, skokovi će se i dalje događati, a možete očekivati:
  • pojačanu potrebu za blizinom i dodirom
  • pojačanu potrebu za sisanjem ili hranom
  • dnevnu nervozu i nemirnost
  • plačljivost
  • poremećeni ritam noćnog sna

S obzirom da beba od šest mjeseci već pomalo pokušava sjediti i puzati, guguće, opaža svijet oko sebe, komunicira s roditelja i drugima u okolini, skokovi u razvoju neće biti toliko izraženi.

Noćni san

Najveća promjena u bebinom raspoloženju primijetit će se tijekom noći. Naime, tijekom skoka u razvoju mališani će lošije spavati, tražiti majčinu blizinu tijekom noći, buditi se uplakani i slično.

Skok u razvoju odrazit će se na noćnom snu, no bez brige bebe će to nadoknaditi!

Prehrana

Sa šest mjeseci bebama se počinje uvoditi dohrana. Kod nekih će se uvesti uspješnije, a kod nekih ne toliko. No, prilikom skoka u razvoju djeca će često odbijati primjerice, kuhane batate, koje su do jučer zadovoljno mljackali.

To nije razlog za zabrinutost. Vi nudite, a na bebi je hoće li prihvatiti ili ne.

Strah od odvajanja

Nemirnosti bebe ne mora biti uzrok skok u razvoju već nešto što se tipično pojavljuje oko šestog mjeseca bebinog života – strah od odvajanja.

U bebinom ponašanju možete vidjeti da postaje nemirna kada je netko nepoznati uzme u ruke, a donedavno je rado “visila” po rukama vaših prijatelja i obitelji. Ili primjerice, plač i nemir kada odlazite iz sobe. To je normalni dio bebinog odrastanja! Udovoljite bebinoj želji za pažnjom i bliskošću.

Foto: Freepik